Общество

Около 60 млн. лв. ще са небходими за възстановяването на щетите от потопа в Карловско

От Euronews България Euronews България

Над 60 къщи в наводнените села в района на Пловдивско са необитаеми и хората, живеещи в тях, ще бъдат настанени във фургони, в които са осигурени климатик и течаща вода.

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria областният управител на Пловдив Ангел Стоев.

Той допълни, че в района на засегнатите карловски села все още няма електричество и вода, поради което на жителите на селата ще бъде осигурена 5 тона питейна вода. Местната власт разчита и на финансиране от държавата. 

"Това, което ще поискаме, се базира на предварителните оценки на трите засегнати общини в Пловдивска област - Карлово, Калояново и Марица", каза Стоев и добави, че кметовете на тези общини пътуват заедно с него за заседанието на Министерския съвет.

Той посочи, че са напрвавени груби сметки за необходимите средства за възстановяване на повредената инфраструктура и възстановяването на имотите и земеделските земи на хората, засегнати от бедствието.

"Ще са небходими може би около 60-70 млн. лв. като част от тях ще бъдат във вид на строителни материали", обясни областният управител и допълни, че е получил уверение от президента Румен Радев и служебния премиер Гълъб Донев, че средставата ще бъдат отпуснати.