Европа

Путин: Не изгубихме от санкциите, а спечелихме

От Euronews България Euronews България

Говорейки на икономически форум в далекоизточния руски град Владивосток, Путин каза, че всички действия на Русия са насочени към укрепване на суверенитета на страната и са насочени към „помощ на хората“, живеещи в района на Донбас в Източна Украйна.

Нищо не сме загубили и нищо няма да загубим. По отношение на това, което спечелихме, мога да кажа, че основната печалба беше укрепването на нашия суверенитет.

Владимир Путин, президент на Русия

Руският държавен глава обаче призна, че решението на Москва да изпрати войски в Украйна е създало „известна поляризация, както в света, така и вътре в страната“.

„Независимо колко силно им се иска на някои да изолират Русия, както и винаги сме го казвали – това е невъзможно. Достатъчно е просто да видите картата“, изтъкна Путин и добави:

„Използвайки нашите естествени конкурентни преимущества, ние ще продължим да разрастваме транспортния си потенциал, да разширяваме нашата автомобилна и железопътна мрежа, да строим нови пътища към морските терминали и увеличаваме техния капацитет.“

В същото време Путин предупреди за задаващата се глобална продоволствена криза и каза, че ще обсъди изменение на ключовата сделка за зърно с Украйна, с цел ограничаване на страните, които могат да получават пратки с товари.

Путин посочи, че Русия е подписала сделката през юли, с посредничеството на Турция и ООН, с уговорката, че тя ще помогне за облекчаване на скока на цените на храните в развиващия се свят, но вместо това от нея се възползвали богатите западни страни.

Ако изключим Турция като страна посредник, тогава почти цялото зърно, изнасяно от Украйна, се изпраща не в най-бедните развиващи се страни, а в страните от Европейския съюз.

Владимир Путин, президент на Русия

По думите на руския президент за пореден път развиващите се страни са били измамени и продължават да бъдат мамени.

„Очевидно е, че с този подход мащабът на хранителните проблеми в света само ще се увеличи.. което може да доведе до безпрецедентна хуманитарна катастрофа“, предупреди Путин.

По време на речта си руският държавен глава отново повтори твърдението си, че сегашното украинско правителство е „нелегитимен режим“, създаден след „преврата“ през 2014 г.

Междувременно в сряда беше обявено, че Путин и китайският президент Си Дзинпин ще се срещнат следващата седмица на среща на върха, която ще се проведе в узбекския град Самарканд.

Китай досега се стремеше да изглежда неутрален, когато става дума за конфликта в Украйна, избягвайки евентуални негативни последици от подкрепа за руската икономика на фона на международните санкции.

Путин и Си Дзинпин се срещнаха последно в Пекин през февруари, седмици преди Кремъл да изпрати войски в Украйна.