Европа

Кремъл: Пускаме газа, ако вдигнете санкциите

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Dmitrii Peskov Дмитрий Песков. Снимка: АР

Русия ще пусне отново газа по „Северен поток“, само ако санкциите срещу Москва бъдат вдигнати.

Това каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от „Интерфакс“.

Песков беше попитан дали е възможно да се каже, че въпросът с изпомпването на газ по "Северен поток" зависи изцяло от санкциите и че доставките ще бъдат възобновени, ако наказателните мерки бъдат отменени или облекчени.

 

Разбира се. Същите санкции, които не позволяват обслужването на турбините и тяхното преместване без съответните правни гаранции и които не позволяват тези правни гаранции - именно тези санкции, въведени от западните държави, доведоха ситуацията до това, което виждаме сега.

Дмитрий Песков

„Проблемите при изпомпването възникнаха поради санкциите, наложени срещу нашата страна и срещу редица компании от западните държави, включително Германия и Великобритания. Няма други причини, които да доведат до проблеми с изпомпването", каза още той.

„Газпром“ спря количествата синьо гориво към Германия по „Северен поток“ на 31 август заради нуждата от ремонт на единствения му работещ газов компресор. Спирането трябваше да продължи 3 дни, но на 2 септември руският енергиен гигант обяви, че тръбопроводът няма да функционира за неопределено време. Обявената причина беше теч на масло в станция „Портовая“. По „Северен поток“ течеше едва газ на едва 20% от капацитета след двойно намаляване на количествата от страна на Москва преди месеци. Тогава цитираната причина пак беше повреда в турбини на Siemens Energy. Те бяха ремонтирани в Канада и страната дори ги освободи от санкции и ги върна в Европа, но Кремъл отказа да пусне по-голям поток на синьото гориво.

Говорителят на Владимир Путин обяви днес, че само един газов компресор от „Северен поток“ остава в експлоатация, но „той се поврежда, възникват аварии и това води до спиране на изпомпването“. "Като се има предвид, че санкциите продължават да действат, като се има предвид, че те внасят абсолютна бъркотия – правна и практическа – в поддръжката на всички възли и турбини, засега можем да се надяваме за този единствен агрегат, че по някакъв начин ще бъде възможно да го приведем в ред", каза още той. Песков подчерта, че поради санкциите цялата работа на тръбопровода се основава на един блок, който се нуждае от сериозна поддръжка.

Новината за спирането на "Северен поток" за неопределено време качи цената на газа с 30%.