Европа

Лиз Тръс се обгради с доверени лица в правителството

От Euronews България Euronews България

Аплодисменти посрещнаха новия министър-председател на Великобритания, когато влезе в резиденцията си на „Даунинг стрийт“ 10. Големи предизвикателства обаче очакват Лиз Тръс начело на държавата – растящите цени на енергията, рекордно високата инфлация и заплахата от рецесия.

Подкрепям Лиз Тръс и смятам, че тя е невероятен министър-председател за нашата страна. 

Джейк Гарнъм, поддръжник на консерваторите

Въпреки спечелената битка с помощта на гласовете на консерваторите, по думите на професора по политически науки в университета в Стартклайд Джон Къртис, новият премиер на Великобритания не се ползва с висок рейтинг извън електората на торите.

Мисля, че новият министър-председател ще разочарова страната по много начини, тя не е подходяща за работата. Преди беше либералдемократ и против Брекзит, сега не е нито едното, нито другото.

Куш Малде, ученик

Понастоящем отношенията на Лондон с ЕС са значително обтегнати заради желанието на британското правителство за пренаписване на Протокола за Северна Ирландия. За да се справи с неотложните задачи, Тръс привлече доверени лица и нейни поддръжници в новия кабинет.

Куази Куартенг оглави най-важното министерство – на финансите. Консервативният хедлайнер Сюела Брейвърман става министър на вътрешните работи, заменяйки Прити Пател.

Терез Кофи, която досега беше министър на труда, поема здравното министерство, същевременно ще бъде и вицепремиер. По този начин Тръс и Кофи формират първият изцяло дамски дует на управленския връх на кралството. Джеймс Клевърли, също поддръжник на Тръс, поема от самата нея външното министерство, докато Бен Уолъс запазва титулярния пост в министерството на отбраната.

Очакванията към новото правителство са високи. Сега за Лиз Тръс предстои първият сериозен тест – представяне на персоналния състав и задачите на правителството пред Камарата на общините.