Политика

За Азербайджан България е приоритетен партньор за доставки на газ

От Euronews България Euronews България

Увеличаване на газовите доставки от Баку за България обсъдиха министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов. От икономическото министерство съобщават, че разговорът е бил по инициатива на българската страна. Срещата между двамата се проведе в столицата на Азербайджан.

Министър Стоянов е посочил, че България има интерес за увеличаване на доставките от Азербейджан и след завършването на Южния газов коридор.

Българският икономически министър е подчертал, че допълнителните доставки през него ще са възможни най-рано през 2025 г., но страната ни трябва да положи от сега основите за истинската си диверсификация.

Азербейджанският му колега се ангажирал, че страната ни е сред приоритетните партньори и ще бъде направено възможното за гарантиране на допълнителни количества в дългосрочен план. Двамата са коментирали сегашната ситуация и очакванията за глобалното търсене и предлагане на газ в региона.

Министър Стоянов е отправил покана още следващия месец министър Парвиз Шахбазов да посети България, за да продължат разговорите за нови области на взаимно партньорство.

Никола Стоянов е на посещение в Азербайджан за участие в четвъртото Mеждународно изложение „ADEX-2022“. Форумът събира на едно място производители от различни отрасли, свързани с отбранителната индустрия и е най-голямото подобно събитие в региона. Участие в него взимат около 180 изложители, както и официални правителствени делегации от над 20 държави. Министър Стоянов е начело на делегация, която включва български компании от сектора, които участват в изложението, съобщават още от икономическото ведомство.