Общество

Д-р Гешанова: Държавата няма никаква инициатива, за да ограничи пушенето

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

България стана на първо място по тютюнопушене в Европа доста неусетно, но стабилно. Досега се борехме с гърците, но сега всички статистики, независимо от възрастовата група, показват, че сме на първо място. 36, 38, 41%, разни данни се дават, но България води в Европа.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria д-р Гергана Гешанова, председател на коалиция „Живот без тютюнев дим“.

Това е една много тъжна статистика, на фона на това, че сме хората с най-висока смъртност, висока заболеваемост от сърдечно-съдови и ракови заболявания. Нещо трябва да се промени и ние се опитваме да достигнем до някого, за да дискутираме тези данни, които статистиката показва.

Политиците и институциите изобщо не мислят по този въпрос. Затова сме решили в този предизборен период да направим една гражданска мисия за спасяването на българите от тютюневия гнет. Това не е мисия срещу пушачите, а срещу тютюнопушенето, което се разпространява сред младите хора и това би трябвало да се спре.

 

Най-мощният фактор за възпиране е държавата. Защото съществува един световен здравен договор, наречен „Рамкова конвенция за контрол на тютюна“. Тя е дала насоките какво да се прави, за да се намали тютюнопушенето. България 2005 г. подписва този договор, 2006 г. влиза в сила. За тези 16 г. всичко трябваше да е изпълнено и преизпълнено, а ние бавно-бавно кретаме. Ако ЕС изиска нещо от нас го правим, но правим минимума и там спираме. Няма никаква инициатива от страна на държавата.

В България все още има реклама на тютюневи изделия. Само 3 или 4 страни в Европа са останали с тези билбордове, където може да видиш реклама на тютюневи изделия. В магазините цигарите са сложени на предна линия и се виждат. Това вече е недопустимо по света, те там са затворени в контейнери и шкафове. У нас има много нисък акциз и цена на цигарите, а е доказано, че повишаването на цената рязко намалява тютюнопушенето. Все още не се спазва забраната за тютюнопушене на закрити обществени места. Липсва контрол и законови разпоредби, които да помогнат да се ограничи пушенето.

Друг проблем е, че тютюневата индустрия у нас законно осъществява спонсорство. Тя може да дава грантове, финансира различни проекти и мероприятия – културни, спортни, даже и научни. Има и финансови интереси, които също оказват влияние, каза още д-р Гешанова.

Вижте цялото интервю във видеото.