Европа

АЕЦ "Запорожие" пак е загубила връзка с електрическата мрежа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украинската атомна електроцентрала "Запорожие", окупирана от руските сили, отново е загубила връзка с електрическата мрежа, посочва в изявление Международната агенция за атомна енергия, чийто експерти се намират в обекта.
Това е станало след нов обстрел в зоната, според информации, предоставени от украинските власти на инспекторите от агенцията на ООН. Подобен инцидент имаше и на 25 август.
Русия обвини Украйна, че опитва да превземе централата.

 

Въпреки присъствието на представителите на Международната агенция за атомна енергия в Запорожката атомна електроцентрала, режимът в Киев отново се опита да превземе централата.

Ген.-м-р Игор Конашенков, говорител на руското министерство на отбраната

Според руснаците, две групи моторни лодки с общо "повече от 250 души от силите за специални операции" са се опитали да акостират на брега на водохранилището Каховка, където се намира атомната електроцентрала.
6-ма инспектори от МААЕ продължават работата си в обекта, за да изготвят пълен доклад за ситуацията там. Предстои той да бъде представен от генералния директор на организацията Рафаел Гроси.
Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган е предложил на руския си колега Владимир Путин посредничество за разрешаване на кризата около АЕЦ "Запорожие", "както е направил за споразумението за отблокиране на износа на зърно, съобщи турското президентство.