Европа

От МААЕ искат да установят постоянно присъствие в АЕЦ „Запорожие“

От Euronews България Euronews България

Експерти на  Международната агенция за атомна енергия искат да  установят постоянно присъствие в Запорожската АЕЦ.

Ръководителят на агенцията Рафаел Гроси заяви, че екипът е получил ключова информация за атомната електроцентрала само  за няколко часа с обяснения от персонала. Той допълни, че екипът е направил  първоначална  оценка на ситуацията и се е уверил в професионализма на хората, които работят на място. 

Експертите на агенцията искат да останат в АЕЦ-а, за да следят за евентуален риск от ядрен инцидент. Запорожската атомна електроцентрала е най-голямата в Европа.

Русия контролира централата от 4 март.

Украинският президент разкритикува резултатите след първия ден от мисията на Международната агенция за атомна енергия в АЕЦ “Запорожие”.

"Тук сме за дългоочакваното ни посещение в АЕЦ “Запорожие”  Току-що приключих първата обиколка на ключовите зони, които искахме да видим. Разбира се, има още много работа, моят екип остава и най-важното е, че установяваме постоянно присъствие тук", заяви Рафаел Гроси, генерален директор на МААЕ.

Зеленски се надяваше, че с делегацията от 14 експерти ще има и журналисти, за да могат да покажат какво се случва в централата. 

"Демилитаризацията на територията на централата е цел на украинските и международните усилия. Лошо, че все още не сме чули съответните послания от агенцията, въпреки че говорихме за това с г-н Гроси по време на срещата ни в Киев. Това беше основната, отправна идея на нашите споразумения. Беше ясно очертана. Демилитаризация и пълен контрол от нашите ядрени служители", каза украинският държавен глава.

По-рано руският президент Владимир Путин посети ученици за първия учебен ден в руския анклав Калининград. 

Държавният глава им обясни, че руските войски защитават страната и нейния народ.