Euronews Сега

„Енергоатом“: Реактор в АЕЦ „Запорожие“ е изключен заради руски обстрел

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Очаква се днес експертите от Международната агенция за атомна енергия да пристигнат в АЕЦ "Запорожие", която е мишена на обстрел от няколко седмици. За да стигне до съоръжението, делегацията трябва да мине през фронтовата линия. Генералният директор на агенцията увери, че мисията е получила гаранции за безопасност и от Киев, и от Москва. 

Сраженията в района на Запорожие продължават. Появиха се и съобщения, че пътят на мисията на Международната агенция за атомна енергия е цел на атаки.

Делегацията, която ще инспектира най-голяма атомна електроцентрала в Европа, е получила гаранции за безопасност и от двете страни.

 

Мисията ни ще продължи няколко дни. Ако успеем да установим постоянно присъствие или, по-добре казано, продължително присъствие, тогава тя ще бъде удължена. Но тази първа, да го кажем, част, ще отнеме няколко дни.

Рафаел Гроси, генерален директор на МААЕ

Почти от самото начало на войната АЕЦ „Запорожие“ е под руска окупация, но се поддържа от украински инженери. 

От седмици Киев и Москва се обвиняват взаимно за обстрела около съоръжението. 

Поредното обвинение дойде днес - украинските власти заявиха, че Русия е нанесла артилерийски удари по Енергодар - града, в който се намира централата. 

Украинският оператор "Енергоатом" обяви, че един от двата работещи реактора е бил изключен заради обстрел.

 

За някои силата е само в ракетите и ядрените оръжия. За нас силата е във философията, манталитета, в разума и думите. За нас това също е въоръжение. Надявам се всяка държава, всяка нация, всяка институция и общност по света да разбира ясно това, което Украйна преживява в момента.

Володимир Зеленски, президент на Украйна 

Пример за това, което преживяват украинците в момента, може да се види в Краматорск, в района на Донецк, град, който от началото войната многократно беше атакуван.