Европа

Гроси: Приоритет ​​​​​​​са безопасността на централата и работниците

От Euronews България Euronews България

След като посети атомната електроцентрала Запорожие в Украйна, генералният директор на Международната агенция за атомна енергия каза, че въпреки, че са били наясно с условията преди започването на мисията, присъствието на място е било изживяване, което им е отворило очите.

"Разликата между това да си там и да не си там, е като между деня и нощта", каза Гроси.

Той допълни, че негов главен приоритет е безопасността на централата и работещите в нея.

Моята грижа ще бъде физическата цялост, енергоснабдяването и разбира се персоналът. Останалото са неща, върху които можем да работим: радиационна система, верига за доставки. Всички са много важни, но те имат по-ниска степен на значимост.

Рафаел Гроси, генерален директор на МААЕ

Началото на мисията на Международната агенция за атомна енергия в най-голямата атомна електроцентрала в Европа бе обвито в противоречия.

След като разкритикува неуспеха на Гроси да призове за демилитаризация на централата, Украйна обвини Русия в манипулиране на визитата на експертите и изнудване...

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу категорично отрече това и на свой ред обвини Украйна в практикуване на ядрен тероризъм.

"Единственото нещо, което могат да направят експертите, е да докладват фактите. Те са видели нещата на място. Надяваме се, че това ще даде на международната общност много по-ясна картина на ситуацията там. Ако се случи нещо неочаквано, трябва да научим какво", заяви Оли Хейнонен – бивш експерт от МААЕ.

6-ма експерти на агенцията ще останат в АЕЦ "Запорожие" още няколко дни, за да изготвят пълен доклад за ситуацията.