Култура

Четири магични реалности очакват посетителите на SOFIA LIGHTS 2022

От Euronews България Euronews България

Доста иновативно, събитието предоставя на своите посетители четири различни пътешествия, в които да се потапят. Не е нужно просто да ги гледате, вие ги изпитвате, усещате с кожата си и всички сетива. Това е новият тип изкуство, което ни вълнува – т.нар. immersive art (в превод „потапящи инсталации“) и се забавляваме с него. Доста е трудно и сложно предвид времето, но е много възнаграждаващо, особено когато се случват магически неща в магическата ни реалност.

Това заяви за Euronews Bulgaria Ясен Гешев, който е организатор на събитието SOFIA LIGHTS, чието второ издание отново ще превърне столичния парк Врана в една магическа реалност благодарение на артистични светлинни инсталации.

По думите на Ясен Гешев този тип изкуство работи с подсъзнанието на хората и с техните натрупвания.

Той посочи, че поради техническите предизвикателства подготовката за събитието е продължила цяла година.

Отивайки в парк Врана разбрахме, че това е произведение на изкуството. Самото място носи една изключителна вибрация, в която градът моментално изчезва и се отнасяш в друга вселена.

Ясен Гешев, организатор на SOFIA LIGHTS 2022

„Има още нещо, което ни провокира – виртуалната реалност, компютърните игри станаха толкова атрактивни, че нормалната реалност стана скучна и си казахме – не можем ли да я направим по-интересна?“, обясни той как се е родила идеята за събитието.

„Не е нужно всичко да е пищно в този свят, за да бъде красиво. Напротив, някои от най-красивите неща са доста мълчаливи и тихи“, посочи организаторът на SOFIA LIGHTS 2022.

Той отбеляза още, че на събитието идват доста деца, които много се забавляват.

Продължителността на тазгодишното издание на SOFIA LIGHTS е удължена на осем дни – от 1 до 8 септември, за да се гарантира максимален комфорт на всички посетители, без да има струпване на хора, обясни Ясен Гешев.

Входът на събитието е от 21 часа, като до арт инсталациите не може да се пристигне с личен автомобил, но има осигурен автобус на градския транспорт, а билети могат да бъдат закупени бързо и комфортно на сайта на SOFIA LIGHTS 2022.

Целия разговор вижте във видеото.