Култура

Кинофестивалът във Венеция: 13 европейски копродукции се борят за “Златен лъв”

От Euronews България Euronews България

23 филма са в напреварата за Златния лъв от кинофестивала във Венеция. В селекцията влизат и 13 са европейски копродукции. Италия, Франция и Обединеното кралство са водещите страни продуценти, с филми, предназначени за световния пазар, като “Синът” на Флориан Зелер.

Това е историята на баща, който ще се опита да върне вкуса към живота на своя 17-годишен син, който е в депресия. Хю Джакман и Лора Дърн влизат в главните роли.

"Имаме много големи филми, големи имена, но в същото време и много нови открития, мисля, че и много изненади", заяви Алберто Барбера, директор на 79-ия Международен филмов фестивал във Венеция.

Един от независимите филми е “Моника”. Американско-италианската драма проследява живота транс жена, в ролята Трейс Лизет, която се завръща у дома, за да се грижи за умиращата си майка. 

Освен лентите, предназначени за големия екран, има и филми, продуцирани от Netflix.

"Netflix се превърна в един от най-важните играчи, един от най-важните производители на добри филми, на авторски филми. Те продуцират филми на Мартин Скорсезе, Дейвид Финчър, Ноа Баумбах, Иняриту, Куарон - най-горещите режисьори в момента", смята още Барбера. 

Netflix има 4 филма, които се борят за награди тази година, включително френския „Атина“, режисиран от Ромен Гаврас. В третия си пълнометражен филм, той ни представя модерна и завладяваща трагедия, развиваща се в предградията на Париж.