Общество

Кои ще са водещите теми в предизборната кампания?

От Euronews България Euronews България

От днес партиите и коалициите влизат предизборно съревнование за гласовете на избирателите за парламентарния вот на 2 октомври. Кои ще са посланията и идеите на настоящата предизборна кампания коментираха в ефира на Euronews Bulgaria пиар експертите Максим Бехар и Любомир Аламанов.

Според Максим Бехар партиите отдавна са навлезли в предизборното говорене и няма да има никаква разлика в тяхното държание в следващия един месец.

„Истината е, че от екрана, от всяко едно послание, от всяка една дума на всеки един политик лъха тотална преумора. Да не говорим, че посланията вече са тотално изхабени. Самите политици толкова вяло говорят, толкова много сипят общи приказки. Не вярвам, че тази кампания ще бъде чак толкова интересна“, заяви Бехар.

Според Любомир Аламанов постепенно аудиторията се променя и новите поколения избиратели вземат своите решения по-импулсивно и в последния момент.

„Шансът някои хора да научат за програмата на една партия и нейните цели в последните десет дни от кампанията, все още съществува“, коментира Аламанов.

Той посочи, че според последните проучвания над 50% от хората все още не са решили дали и за кого да гласуват.

„Те са таргетът на евентуалните добри или лоши кампании“, добави Аламанов.

По думите на Бехар хората над 55 години ще гласуват емоционално, докато младите би трябвало да гласуват рационално.

Ако някой от политиците слушат, искам да им кажа да се стегнат и да започнат да изпращат интелигентни послания. Да дават гаранции, че това, което казват, ще се случи и че те могат да го направят.

Максим Бехар, пиар експерт

Според него думите „мафия“ и „задкулисие“ трябва да изчезнат от публичното говорене на политиците.

Аламанов подчерта, че същинският разговор е за това „как да не допуснем политически измамници да ни отклонят от цивилизационния ни избор“.

По думите му у нас се води комуникационна война срещу душите и умовете на хората.

Относно възможните коалиции след предсрочните избори на 2 октомври, Максим Бехар коментира, че 90% от българите искат да видят как различните политически формации търсят своите допирни точки, а не разликите.

„Икономиката трябва да бъде основната теза. Икономиката трябва да е на масата и нищо друго“, смята Бехар.

Според Аламанов някои политици в България умишлено си играят със страховете на хората, с цел да гласуват емоционално и прогнозира нови избори през пролетта на следващата година.

Бехар обяви, че се надява този месец да има лидерски дебат – нещо, което в България не се е случвало повече от десетилетие.

Целия разговор вижте във видеото.