Euronews Primetime

Христо Панчугов: В кампанията трябва да се води разговор за същността на следващото управление

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Часове ни делят от поредната предизборна кампания.  В ефира на Euronews Bulgaria политологът Христо Панчугов заяви, че политиците не трябва да се фокусират върху депутатски места и нужното мнозинство от 121 депутати. На фокус трябва да бъдат работещи решения на фона на многото кризи, пред които страната ни е изправена.Ето какво още каза той:

Това, което обаче липсва към този момент на българските граждани, и това излиза и в отговора на въпросите колко от тях са решили на 100% да гласуват, е ясна картина за това как изглежда следващото управление.

Според мен вече сме на ръба да започнем да гледаме несериозно на българската политика.

Другият проблем, според мен е, че се нагнетява усещането за неизбежни кризи от това служебно правителство. Много по-силно, отколкото предстоящите кризи биха могли да бъдат и отколкото изисква ситуацията. Очевидно се създава едно ново ниво на заплаха, което да обслужи друг политически дневен ред, а не този на разумна оценка на рисковете, на истинските проблеми, които биха засегнали българското общество в краткосрочен и дългосрочен план, и възможните решения на тези проблеми. Това прави дебата абсолютно неспособен да създаде едно усещане за добро управление като цяло. Има едно усещане у бългаските граждани, че политиците не знаят какво правят.

Политиците се превръщат в проблем на политическата система и на партийната система. А служебното правителство се превръща в заплаха за националната сигурност. Започна със заявката как България ще влезе в някаква имагинерна война. Заявката на Румен Радев за дейността на това правителство беше да не вкара България във война. Първо, освен, че е измислен този дневен ред, той очевидно цели създаването на алтернативен разказ за българската действителност.Цялото интервю вижте във видеото.