Euronews Primetime

ЦИК трябваше да представи образец на бюлетината, но тя не е готова

От Аксения Мирчева Аксения Мирчева Репортер

Бюлетината за вота все още не е готова. Това стана ясно на брифинг на ЦИК, на който се очакваше да бъде представен неин образец.  В бюлетината няма да фигурира номер 21. Причината е, че ЦИК са установили, че партията не е регистрирала листи в нито един изборен район в страната.

До изборите остава 1 месец. Днес ЦИК трябваше да представят бюлетината с която ще гласуваме, но документът още не бил готов.

 

Вчера утвърдихме техническите изисквания, когато имаме изготвен образец от печатницата на БНБ ще го представим.

Росица Матева, зам.-председател на ЦИК

Въпреки, че все още бюлетината се прави вече е ясно, че в нея ще липсва една партия, тъй като комисията е установила нарушения.

 

След жребия вчера една от партиите не се е регистрирала в нито един изборен район. Това е партия „Единна Народна Партия“ с номер 21, като този номер няма да фигурира в бюлетините. Просто няма да имаме номер 21.

Росица Матева, зам.-председател на ЦИК

Два пъти по-малко от миналите избори са и получените до момента заявления за откриване на секции в чужбина.

 

Страните, в които традиционно се подават повече заявления, няма никаква изненада - това са Турция, Великобритания, Германия и Испания от Европа, и САЩ извън Европа.

Цветозар Томов

Вече е определен и броят на секциите у нас, в които ще се гласува с машина.


И така в крайна сметка следващия четвъртък ЦИК трябва да представи образец на бюлетината. А до 17 септември гражданите могат да подават заявления за гласуване по настоящ адрес - на място в общината в която се намират или на сайта на ГРАО.