Политика

Тренд: ГЕРБ води на ПП с 5%, ДПС и Възраждане спорят за трето място

От Euronews България Euronews България
Izsledvane Trend

Данни от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните проблеми в страната и подкрепата към политическите формации. Изследването е реализирано в периода между 15 и 22 август 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1007 души на възраст 18+. 

През август месец "Тренд" отчитат лек спад на подкрепата спрямо „Продължаваме промяната“ (19.6% сред гласуващите), поради което и преднината на ГЕРБ-СДС (24.4% от гласуващите) вече е близо 5%.

Силно оспорвана е третата позиция между ДПС (10.6%) и Възраждане (10.3%). Гласовете от чужбина за двете формации вероятно ще се окажат решаващи при крайната подредба на самите избори.

На пета позиция се нарежда БСП с 8.6% от гласуващите, отбелязвайки лека ерозия спрямо изследването ни през юли. Демократична България този месец е събира подкрепа на 7.3% от гласуващите, докато партията на Стефан Янев през август вече изглежда близо до парламентарната бариера с 4.5% сред гласуващите. „Има такъв народ“ запазва шансове за парламентарно представителство след следващите избори с 3.9%. Под 4% остава формацията около Манолова (1.9%) и ВМРО (1.2%).

61% от всички интервюирани искат редовно правителство на всяка цена след предсрочните парламентарни избори. Само 19% са тези, за които ако компромисите за редовно правителство са твърде големи, смятат, че е по-добре да има отново избори. 

Проблемите пред страната

Най-големите проблеми, пред които е изправена страната ни в момента, са повишаващите се цени (40 процентни пункта) и енергийната криза (19 процентни пункта). Това сочат данните от отворен въпрос, на който всеки един от интервюираните лица е имал право да даде до три отговора. Следващите два проблема в подредбата също са със социална насоченост – бедността (11 процентни пункта) и ниското заплащане на труда (9 процентни пункта). С идентичен дял се нарежда и корупцията (9 процентни пункта).

Според Вас лично кой е най-големият проблем, пред който е изправена България в момента?
(Топ 15 споменати* - спонтанен отговор)

Високите цени/ Инфлацията/ Ценовият шок 40%
Енергийната криза/ Газ, ток, горива, вкл. драстичният скок на цените им 19%
Бедността/ Обедняването 11%
Ниското заплащане/ Доходите и стандартът на живот 9%
Корупцията 9%
Лошо управление/ Некомпетентност, безхаберие и безотговорност 8%
Безработицата 5%
Нестабилна политическа ситуация 5%
Икономиката/ Икономическа криза 4%
Здравеопазването 3%
Кризата, която забърка предишното правителство 2%
Войната в Украйна и последствията от нея 2%
Ниски пенсии/ Повишаване на пенсиите/ Пенсионната система 2%
Емиграцията 1%
Инфраструктурните проблеми (пътища, улици, ВиК, озеленяване) 1

Служебният кабинет

На три приблизително равни дяла е разпределено отношението към новия служебен кабинет. 32% от всички анкетирани одобряват правителството на Гълъб Донев. Най-позитивно към кабинета се отнасят симпатизантите на БСП, „Български възход“ и „Има такъв народ“. 34% от всички интервюирани изразяват отрицателно отношение към правителството, като привържениците на ГЕРБ в най-голяма степен декларират негативното си отношение. Високият процент посочващи опцията „не знам / не мога да преценя“ до голяма степен се дължи на краткото време, в което служебният кабинет функционира.