Икономика

Енергиен експерт: Пускането на гръцката връзка ще понижи цените на природния газ

От Euronews България Euronews България

Влизането в търговска експлоатация на интерконектора с Гърция ще окаже благоприятен ефект върху цените на природния газ и ако това се случи на 1 октомври може да се очаква спад в цената на синьото гориво. Сами по себе си обаче доставките от Азербайджан, които ще идват към България чрез гръцката връзка, не са достатъчни.

Това заяви изпълнителният директор на  Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Ивайло Найденов в ефира на Euronews Bulgaria.

Според Найденов всички заинтересовани страни демонстрират воля газовата връзка с Гърция да бъде въведена в търговска екслоатация възможно най-скоро.

Относно вероятността за добив на шистов газ в България, енергийният експерт коментира, че това не е работеща алтернатива в краткосрочен план.

„Това е работеща алтернатива за след 10 години примерно, тъй като има процедури по проучвания, докато се открият съответните залежи по сондажи, отдаване на концесии, започване на търговска експлоатация, гарантиране на опазването на околната среда и безопасността. Тоест, то би било някаква алтернатива за в бъдеще“, отбеляза Найденов.

По думите му България може да търси доставки на природен газ отвсякъде, включително и от Африка, но въпросът е на каква цена и по какви договори.

„Ако са краткосрочни доставки по един танкер за ноември, образно казано, след това един танкер за декември и т.н. това не е устойчиво. Трябва да се търси дългосрочно решение, не само да се гарантират доставките, но и съответните капацитети и места за разтоварване“, подчерта Найденов.

За индустрията е важно да има дългосрочни договори за доставки на природен газ на предвидими цени.

Ивайло Найденов, изпълнителен директор на БФИЕК

Според него преминаването към алтернативно гориво изисква твърде дълго технологично време. 

Той обясни, че в дългосрочните договори няма фиксирана цена, а ценова формула, поради което е необходимо при преговорите да бъде управляван рискът умело.

Найденов отбеляза, че по настоящия договор с „Газпром“ на България се начисляват неустойки, ако намали с повече от 10% потреблението си спрямо началните заявки, които са направени миналата година.

„Хем се иска да намалим количествата, където е възможно, хем получаваме неустойки за това“, посочи енергийният експерт и допълни, че от БФИЕК са настояли тази клауза в договора – „вземи или плати“ да бъде временно суспендирана.

Найденов не очаква фалити на големите предприятия, заради високите цени на синьото гориво, но по думите му е възможно да има ликвидни проблеми.

Целия разговор вижте във видеото.