Икономика

Радев: Газовата връзка с Гърция ще осигури реалната диверсификация за България

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Междусистемната газова връзка между България и Гърция не е просто инфраструктурен проект, тя има огромно значение за постигане на реална деверсификация за България и страните от Централна и Източна Европа.

Това заяви Румен Радев в началото на срещата със собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща газовата връзка с Гърция, „Авакс“, и ръководството на проектната компания, възложител на строежа, „Ай Си Джи Би“, предаде БГНЕС.

Президентът даде заявка, че българската страна е готова да сътрудничи за бързото пускане в експлоатация на проекта и изрази надежда, че останалите довършителни и строително-монтажните дейности ще бъдат приключени при пълна мобилизация.

Независимост и сигурност в цените на доставките са също част от ползите, отбеляза Радев.

Собственикът на "Авакс" Антониос Мидзалис увери българския държавен глава, че от самото начало на проекта от "Авакс" осъзнават важността му и се опитват да дадат най-доброто за успешното му приключване.

 

Ще направим всичко, което е по силите ни, за да може този обект да бъде приключен и да влезе успешно в експлоатация.

Антониос Мидзалис

Смятам, че ние сме си заслужили доверието, но ако у някого възникват въпроси, ние сме на разположение да отговорим, подчерта Мидзалис и добави: „Ние имаме двугодишен гаранционен период на поддръжка и ще бъдем тук на разположение".

Теодора Георгиева, изпълнителен директор на "Ай Си Джи Би", заяви от своя страна, че изграждането на интерконектора с Гърция е един от най-големите проекти и го обяви за кауза и на "Ай Си Джи Би", и на България.

Основните дейности са свършени, но има встъпителни задължителни дейности преди пускането в експлоатация, съобщи тя.

В срещата участват също така служебният министър-председател Гълъб Донев, служебният министър на енергетиката Росен Христов и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.