Икономика

Строителният министър: Цялата администрация ще помага за интерконектора с Гърция (обновена)

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Ще се направи всичко необходимо, за да бъде завършен интерконекторът с Гърция. Строителят ще се ползва с най-големите привилегии от всички строители в България, тъй като цялата държавна администрация ще му помага за да можем максимално бързо да завършим обекта.
Това заяви на брифинг служебният регионален министър арх. Иван Шишков, предаде БГНЕС.

Той се среща днес с участниците в строителството на междусистемната газова връзка.

От първия си работен ден новото правителство се занимава с това докъде е стигнало строителството на връзката.

 

Установихме, че е имало възражения от различни институции – противопожарна охрана, "Напоителни системи", включително Министерството на околната среда и водите, с които аз съм запознал всички съответни министри. Работи се по максимално бързото отстраняване на всички проблеми.

арх. Иван Шишков

На работната среща ще бъдат уточнени сроковете, в които строителят може да отстрани всички тези проблеми.

 

По думите му има недовършени неща по връзката, но и да има забавяне, то няма да е голямо

Оставащото за изпълнение ще бъде разделено на два етапа, като първият ще включва това, без което интерконекторът не може да заработи. Във вторият ще бъдат неща, които не са пряко свързани с неговата сигурност. Така ще бъдат спечелени два – три месеца, каза още регионалният министър и уточни, че по този начин обектът ще може да се въведе по-рано в експлоатация.

Има идеи за улесняване на процедурата. Тя обаче трябва да е по законов ред и без пропуски в строителството и нормативните изисквания, за да може газовата връзка да се въведе в експлоатация, категоричен бе арх. Шишков.

Изпълнителният директор на ICGB Теодора Георгиева отбеляза конструктивния характер на срещата и договорената етапност на изпълнението на обекта. Разчитаме на подкрепата на държавата за този проект от изключителна важност. Той ще обезпечи 3 млрд. куб. м газ, което е еквивалент на потреблението на България.

В срещата участваха още зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков и представители на екипа по проекта.