Euronews Сега

Първи учебен ден: Децата на Украйна се връщат в класните стаи

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Първи учебен ден в Украйна. Близо половин милион деца ще учат дистанционно. Останали се завръщат в класните стаи, но от съображения за сигурност те са под земята - в бункери. 

Като всички деца и украинските се вълнуват покрай първия учебен звънец, защото ще могат да се видят с приятелите си. Или поне тези, които ще се върнат в класните стаи. Близо половин милион украински деца ще учат дистанционно. А разказите за войната са неизбежна част от първия учебен ден. 

 

Изплаших се, когато чух звука от взрива на училището, защото ударната вълна счупи стъклото ни, а майка ми беше почти прикована към стената от вратата. Един прозорец и един полилей едва не паднаха върху мен.

Карина Мужика

Разплаках се, след като бомбардировките поутихнаха. Осъзнах, че училище вече няма да има и това просто е краят.

София Жир

Въпреки че част учениците започват училище, занятията няма как да бъдат проведени по начина, по който те помнят. Заради съображения за сигурност, те ще учат в бункери.

 

Наистина да видя училище, в което всяка класна стая е под земята, беше нещо, което буквално никога не съм виждала. Знаете, че обикновено класните стаи имат прозорци, от които се виждат навън. Тези деца обаче не разполагат с този лукс и просто свикват с този начин на живот, в който трябва постоянно да се пазят от евентуални нападения, а това не е, не е това, с което трябва да се сблъсква всяко дете.

Катерин Ръсел, изп. директор на УНИЦЕФ

Украинският президент Володимир Зеленски отправи пожелание към учениците, изпълнено с надежда за бъдещето.

 

Въпреки всички заплахи. Въпреки стремежите на врага, ние няма да се откажем от желанието за живот. Вашето желание. Копнежът да обичаме и да имаме приятели, да се развиваме и израстваме, да защитаваме наследството на родителите си и да научаваме нови неща. Тоест да се учим и да ставаме по-силни. Това е, което прави тази учебна година толкова специална.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

А в същото време учебната година започна и в Русия под съпровода на празнични шествия и развети знамена.

За Euronews Bulgaria Георги Карамфилов.