Euronews Сега

Гласуване от Украйна: Само седем заявления са подадени от сънародниците ни в страната

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Само седем от общо 29 000 заявления за гласуване на българи от чужбина са изпратени от наши сънародници от Украйна. Необходимият брой обаче, за да бъде отворена секция е 40 заявления, обявиха от Министерството на външните работи. Въпреки това на 11 септември, ако има достатъчен брой декларации и могат да бъдат осигурени безопасни условия, секция ще бъде разкрита.


„Първата група заминава на 11-ти септември. Част от групата ще бъде от дипломатически представители, а другата ще бъде от специалисти, които веднага ще обследват сградата, защото тя вече близо 6 месеца е била празна. Ако всичко е наред ще бъде изготвен доклад и в края на месец септември или най-късно малко след втори октомври ще замине останалата група. Заминаването на първата група е достатъчен гарант, че българското посолство може да функционира поне в нормални граници“, каза Костадин Коджабашев, заместник-министър на външните работи. 


„След като нашата група се установи там, ще направим разговор с властите в Украйна и след това в координация с ЦИК и в зависимост от това дали могат да се гарантира безопасността на нашите сънародници ще се отвори секция там“, поясни Калин Анастасов, посланик в Армения.