Свят

Горбачов, последният от голямата четворка, които промениха посоката на XX век

От Николай Облаков Николай Облаков Редактор
Thatcher Gorbachev Ap Горбачов и британският министър-председател Маргарет Тачър в Лондон по време на срещата им през декември 1984 г. Тачър веднъж го нарича "Човек, с когото може да се прави бизнес"

Известен най-вече с това, че доведе до края на Студената война, Горбачов водеше загубена битка за спасяване на разпадащата се империя. Въпреки първите признаци за това, преди да се появи Михаил Горбачов, Съветският съюз изглеждаше като непоклатима суперсила, в постоянен антагонизъм със Съединените щати.

На власт е само седем години, но провежда редица  реформи, които довеждат до разпадането на авторитарната съветска държава, освобождаването на източноевропейските народи от руско господство и края на десетилетията на ядрена конфронтация между Изтока и Запада.

 

Човекът, който пренасочи хода на XX век

Заедно с Роналд Рейгън и Маргарет Тачър, Горбачов е ключов герой в глобална драма, която мнозина смятаха за невъзможна, а за тези, които я преживяха, изглеждаше почти сюрреалистична.

Gorbachev Reagan Горбачов разговаря с Рейгън в началото на срещата на върха във Вашингтон през декември 1987 г.

Макар и малко известен извън съветските среди, преди да стане лидер през 1985 г., той бързо се превръща в доминираща и харизматична фигура на световната сцена. Пурпурният белег по рождение на плешивата му глава го направи незабавно разпознаваем, а енергичността му рязко контрастираше с неотдавнашната поредица от застаряващи и едва изразяващи се лидери на Кремъл.

 

Горбачов, който „разруши тази стена“

По времето на Горбачов Берлинската стена рухна, хиляди политически затворници бяха освободени, а милиони хора, които познаваха само комунизма, за първи път вкусиха истинска свобода. Но той не успя да овладее силите, които отприщи, и в крайна сметка поведе загубена битка за спасяване на една разпадаща се империя.

Визията му за превръщането на Съветския съюз в по-хуманна и гъвкава страна имаше силата на епохално събитие. През 1990 г. той получава Нобелова награда за "водещата си роля" в прекратяването на Студената война и намаляването на ядреното напрежение.

Gorbachev Castro Горбачов и кубинският президент Фидел Кастро по време на посещението на Горбачов в Куба през април 1989 г.

Но само година страната се е разпаднала в ръцете му, а у дома му се подиграват, презират го и все повече го отхвърлят като неуместен. Последните месеци от мандата си Горбачов прекарва в наблюдение на обявяването на независимост на република след република, докато подава оставка на 25 декември 1991 г., а ден по-късно Съветският съюз изпада в небитието.

 

Перестройката и крахът на СССР

Много от промените, включително и разпадането на Съветския съюз, не приличат на трансформацията, която Горбачов предвиждаше, когато стана съветски лидер през март 1985 г. В края на управлението си той е безсилен да спре вихрушката, която е посял. И все пак Горбачов може би е оказал по-голямо влияние върху втората половина на XX век от всяка друга политическа фигура.

Възприемам себе си като човек, който започна реформите, необходими за страната, Европа и света. Често ме питат дали бих започнал всичко отново, ако трябва да го повторя? Да, наистина. И с повече упоритост и решителност

Горбачов в интервю за Асошиейтед прес през 1992 г., малко след като напуска поста си.

Руснаците го обвиняват за разпадането на Съветския съюз през 1991 г. - някогашната страховита суперсила, чиято територия се разпадна на 15 отделни държави.

 

Изкупителната жертва

Кандидатурата му за президент през 1996 г. беше национална шега и той събра по-малко от 1% от гласовете. През 1997 г. той прибягва до телевизионна реклама на Pizza Hut, за да спечели пари за благотворителната си фондация.

Бившите му съюзници го изоставят и го превръщат в изкупителна жертва за проблемите на страната.

Mikhail Gorbachev Parade Горбачов маха по време на парад в Москва през ноември 1987 г.

Горбачов никога не си е поставял за цел да разруши съветската система. Той искаше да я подобри.

Скоро след като поема властта, той започва кампания за прекратяване на икономическата и политическата стагнация в страната си, като използва "гласност" или откритост, за да постигне целта си за "перестройка" или преструктуриране.

В мемоарите си той споделя, че отдавна е бил разочарован от факта, че в страна с огромни природни ресурси десетки милиони живеят в бедност.

"Нашето общество беше задушено в хватката на бюрократичната командна система. Обречено да служи на идеологията и да носи тежкото бреме на надпреварата във въоръжаването, то беше напрегнато до краен предел."

 

„Гласност“

След като започва, един ход води до друг: Той освободи политическите затворници, позволи открит дебат и избори с много кандидати, даде на сънародниците си свобода на пътуване, спря религиозното потисничество, намали ядрените арсенали, установи по-тесни връзки със Запада и не се противопостави на падането на комунистическите режими в източноевропейските сателитни държави.

Gorbachev Meeting Ap Горбачов (в средата) присъства на тържеството по случай Международния ден на жената в Москва през март 1985 г. Той става пълноправен член на Политбюро през 1980 г., а през 1985 г. се издига до висшия партиен пост - на практика го прави лидер на Съветския съюз

Но силите, които отприщва, бързо се изплъзват от контрола му. Дълго потисканото етническо напрежение се разпали, предизвиквайки войни и размирици в проблемни точки като южния Кавказ. Стачките и социалните вълнения бяха последвани от повишаване на цените и недостиг на потребителски стоки.

В началото на 1991 г. Горбачов санкционира репресиите срещу размирните балтийски републики като един от най-слабите моменти в мандата си. Насилието настройва много интелектуалци и реформатори срещу него.

Конкурентните избори доведоха и до появата на нови популистки политици, които оспориха политиката и авторитета на Горбачов. Главният от тях беше бившият му протеже и евентуален враг Борис Елцин, който стана първият президент на Русия.

Gorbachev Elcin Михаил Горбачов и руският президент Борис Елцин по време на извънредно заседание на парламента на Руската федерация в Москва на 23 август 1991 г.

"Процесът на обновяване на тази страна и осъществяване на фундаментални промени в международната общност се оказа много по-сложен, отколкото се очакваше първоначално. Въпреки това нека признаем постигнатото досега. Обществото получи свобода; то беше освободено политически и духовно. И това е най-важното постижение, което не сме осъзнали напълно, отчасти защото все още не сме се научили как да използваме свободата си."

 

„Роден в бедно, работническо семейство“

В детството на Горбачов няма нищо, което да подсказва за ключовата роля, която той ще играе на световната сцена. В много отношения той има типично съветско възпитание в типично руско село.

Но това е детство, благословено с необичайни удари на късмета.

Михаил Сергеевич Горбачов е роден на 2 март 1931 г. в село Приволное в Южна Русия. И двамата му дядовци са селяни, председатели на колхози и членове на Комунистическата партия, както и баща му.

Gorbachev Politbureue Горбачов (долу вдясно) и членовете на Политбюро гласуват за отстраняването на Андрей Громико (долу в средата) от поста председател на Президиума на Върховния съвет през октомври 1988 г. След това Горбачов го наследява на този пост

Въпреки че е с „отлични партийни качества“, семейството на Горбачов не остава невредимо от терора, упражняван от съветския диктатор Йосиф Сталин: двамата дядовци са арестувани и хвърлени в затвора за предполагаема антисъветска дейност. В крайна сметка обаче и двамата са освободени, което е рядкост в този период.

През 1941 г., когато Горбачов е на 10 години, баща му заминава на война заедно с повечето мъже от Приволное. Междувременно нацистите настъпват през западните степи в своя блицкриг срещу Съветския съюз. Те окупират Приволное за пет месеца. Когато войната свършила, младият Горбачов бил едно от малкото момчета от селото, чийто баща се завърнал.

На 15-годишна възраст Горбачов помага на баща си да кара комбайн след училище и по време на горещите и прашни лета в региона. Работата му носи ордена "Червено знаме на труда" - необичайно отличие за 17-годишен младеж.

Тази награда и партийният произход на родителите му му помагат да бъде приет през 1950 г. в най-добрия университет в страната - Московския държавен университет. Там се запознава със съпругата си Раиса Максимовна Титоренко и се присъединява към комунистическата партия.

Mikhail Gorbachev Chernenko 083022 Горбачов следва носителите на ковчега на своя предшественик Константин Черненко на Червения площад в Москва през март 1985 г.

Наградата и авторитетът на семейството му помагат да преодолее срама от арестите на дядовците си, които са пренебрегнати в светлината на примерното му комунистическо поведение.

В мемоарите си Горбачов се описва като своеобразен привърженик, докато напредва в партийните редици, като понякога избухва с критики към съветската система и нейните ръководители.

Началото на кариерата му съвпада с "размразяването", започнато от Никита Хрушчов. Като млад служител на комунистическата пропаганда той е натоварен със задачата да обясни на местните партийни активисти 20-ия конгрес на партията, който разкрива репресиите на съветския диктатор Йосиф Сталин срещу милиони хора. Той разказва, че първо е бил посрещнат от "смъртно мълчание", а след това от недоверие.

Те казаха: Не вярваме в това. Не може да е така. Сега, когато Сталин е мъртъв, вие искате да обвините за всичко него

Той е истински, макар и неортодоксален привърженик на социализма. През 1971 г. е избран за член на влиятелния Централен комитет на партията, през 1978 г. поема съветската селскостопанска политика, а през 1980 г. става пълноправен член на Политбюро.

По този път той успява да пътува на Запад, в Белгия, Германия, Франция, Италия и Канада. Тези пътувания оказват дълбоко въздействие върху мисленето му и разклащат вярата му в превъзходството на социализма от съветски тип.

Gorbachev Honeker Горбачов поздравява източногерманския лидер Ерих Хонекер след пристигането си в Източен Берлин през октомври 1989 г.

"Преследваше ме въпросът: Защо стандартът на живот в нашата страна е по-нисък от този в другите развити страни? Изглеждаше, че нашите престарели ръководители не са особено загрижени за безспорно по-ниския ни жизнен стандарт, незадоволителния ни начин на живот и изоставането ни в областта на напредналите технологии."

 

Но Горбачов трябваше да изчака реда си

Съветският лидер Леонид Брежнев почина през 1982 г. и беше наследен от двама други лидери в напреднала възраст: Андропов, наставник на Горбачов, и Константин Черненко. Едва през март 1985 г., когато Черненко умира, партията най-накрая избира по-млад човек, който да ръководи страната. Горбачов е на 54 години.

Мандатът му е изпълнен с трудни периоди, включително зле замислена кампания за борба с алкохола, изтегляне на съветските войски от Афганистан и ядрената катастрофа в Чернобил.

Gorbachov Reisa Михаил Горбачов и съпругата му Раиса разглеждат Великата китайска стена в Пекин на 17 май 1989 г.

Но от ноември 1985 г. Горбачов започва поредица от привличащи вниманието срещи на високо равнище със световни лидери, особено с президентите на САЩ Роналд Рейгън и Джордж Буш, които водят до безпрецедентни, дълбоки съкращения на американския и съветския ядрен арсенал.

След като години наред западните лидери наблюдаваха парада на стиснатите лидери в Кремъл, те на практика изпаднаха в умопомрачение от очарователния, енергичен Горбачов и стилна съпруга.

Gorbachev Bush Reagan Буш, Горбачов и бившият германски канцлер Хелмут Кол (отляво надясно) присъстват на церемония в Пражкия замък през 1999 г. Те са сред шестимата бивши световни лидери, удостоени с Ордена на Белия лъв - най-високото чешко държавно отличие.

Но възприятията у дома бяха съвсем различни. За първи път след смъртта на съветския основател Владимир Ленин съпругата на съветски лидер играеше такава публична роля и много руснаци смятаха Раиса Горбачова за показна и арогантна.

Въпреки че останалата част от света се възползва от промените, които Горбачов извърши, нестабилната съветска икономика се срина в процеса на управление, което доведе до огромни икономически трудности за 290 милиона души в страната.

В последните дни на Съветския съюз икономическият упадък се ускори и се превърна в рязък завой. Хиперинфлацията лиши повечето възрастни хора от спестяванията им. Фабриките бяха затворени. Образуваха се опашки за хляб, а народната омраза към Горбачов и съпругата му нарастваше.

 

Отвъд краха

През лятото на 1999 г., когато стана ясно, че Раиса Горбачова умира от левкемия, двойката спечели съчувствие. През последните си дни Горбачов ежедневно разговаря с телевизионни репортери и възвишено говорещият, дървен политик от миналото изведнъж се възприема като емоционален семеен човек, който се предава на дълбока скръб.

Gorbachev Eyes Горбачов разтрива очите си по време на реч в Москва през август 1991 г. Той заплашва да подаде оставка, ако Съветският съюз се разпадне. Същият месец, докато Горбачов е на почивка в Крим, твърдолинейните привърженици в страната му организират бунт. Борис Елцин, президент на най-голямата съветска република и яростен критик на реформите на Горбачов, които той смяташе за половинчати, се притече на помощ на Горбачов, като се изправи срещу превратаджиите и ги победи.

Горбачов работи във фондация "Горбачов", която създава, за да се занимава с глобалните приоритети в периода след Студената война, и във фондация "Зелен кръст", която е създадена през 1993 г., за да помогне за култивирането на "по-хармонични отношения между хората и околната среда".

През 2000 г. застава начело на малката Обединена социалдемократическа партия с надеждата, че тя ще успее да запълни вакуума, оставен от Комунистическата партия, която според него не е успяла да се реформира в модерна лява партия след разпадането на Съветския съюз. През 2004 г. той подава оставка от председателския пост.

Gorbachev Resignation Горбачов завършва речта си за оставката, след като я произнася по съветската телевизия през декември 1991 г. В целия Съветски съюз републиките - една след друга - обявяват независимост. Малко след речта му съветското знаме с чук и сърп е спуснато от Кремъл и на негово място се издига бялото, синьото и червеното знаме на Русия.

Продължава да коментира руската политика като висш държавник - макар че много от сънародниците му вече не се интересуват от това, което има да каже.

"Кризата в нашата страна ще продължи още известно време, като е възможно да доведе до още по-големи сътресения", пише Горбачов в мемоарите си през 1996 г. "Но Русия безвъзвратно е избрала пътя на свободата и никой не може да я накара да се върне към тоталитаризма."

Горбачов се колебае между критики и леки похвали за руския президент Владимир Путин, който е нападан за отстъпление от демократичните постижения на епохите на Горбачов и Елцин. Той заяви, че Путин е направил много за възстановяването на стабилността и престижа на Русия след бурното десетилетие след разпадането на Съветския съюз.

Gorbachev Reagan Old Горбачов и Рейгън прекарват известно време заедно в ранчото на Рейгън в Калифорния през май 1992 г. И двамата вече не са на власт

Въпреки това той протестира срещу нарастващите ограничения на свободата на медиите и през 2006 г. купува един от последните руски разследващи вестници, "Новая газета", заедно със свой съдружник бизнесмен.

"Ние трябва - това е една от целите ни - да насърчаваме качественото развитие на вестника в интерес на демократичните ценности", каза той, като негласно разкритикува усилията на Кремъл да постави под въпрос "Новая газета" и други независими медии.

Gorbachev Trump Горбачов се ръкува с бизнесмена - и бъдещ президент на САЩ - Доналд Тръмп в Държавния департамент на САЩ през декември 1987 г. Това се случва преди обяда, организиран в чест на Горбачов

През 70-те си години Горбачов навлиза и в други нови области, като печели награди и похвали по целия свят. През 2004 г. той печели награда "Грами" заедно с бившия президент на САЩ Бил Клинтън и италианската актриса София Лорен за записа на "Петър и вълк" на Прокофиев, а през 2006 г. ООН го обявява за "Шампион на Земята" за застъпничеството му за опазване на околната среда. Има дъщеря Ирина и две внучки.

Bono Gorbachev Clinton Бившият президент на САЩ Бил Клинтън (в средата) се смее с Михаил Горбачов и фронтмена на U2 Боно преди вечерята в руското посолство в Ню Йорк в чест на фондацията на Франк "Международна помощ за децата" на 10 март 2002 г.

Горбачов почина във вторник, 30 август, в московска болница на 91 години – последният от „голямата четворка“, оформили съдбата на света във втората половина на XX век – Рейгън, Тачър, Кол и последният лидер на „империята на злото“.

 

По Euronews / AP

Gorbachev Bann Ki Moon Горбачов и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун си стискат ръцете в европейската централа на ООН през 2009 г. Темата на този ден беше "пренастройване на дневния ред за ядрено разоръжаване".