Euronews Сега

Цената на газа: "Булгаргаз" иска още по-голямо увеличение за септември

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

„Булгаргаз“ ще поиска още по-голямо увеличение на цената на природния газ за септември. Това стана ясно на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. Очаква се увеличението да е около 17 на сто спрямо цената за август или 350 лева за мегаватчас. На този фон отново на дневен ред излезе темата за или против преговори с „Газпром“.

 

Според новия изпълнителен директор на „Булгаргаз“ Деница Златева искането за по-голямо поскъпване се дължи на увеличените международни цени.

Към днешна дата прогнозната цена ще е около 350 лева. На какво се дължи? На увеличения борсов индекс.

Деница Златева - изпълнителен директор на „Булгаргаз“

На въпрос докъде са стигнали разговорите с „Газпром”, Деница Златева посочи, че „Булгаргаз” като страна по договора го изпълнява и всеки ден изпраща заявки за доставки, но получава потвърждение за нулеви количества за следващия ден. В същото време според председателя на енергийния регулатор Иван Иванов не трябва да се стига до подновяване на доставките от руското дружество.

 

А, за „Газпром“ въобще не съм чувал, то там не се е разисквало. Това според мен няма да се случи, аз съм казвал моята позиция и считам, че такива преговори няма да доведат до резултата, който се търси.

Иван Иванов - председател на КЕВР

Според БСП преговорите с „Газпром“ трябва да бъдат възстановени възможно най-скоро.

 

Това не е геополитически въпрос, това е въпрос който касае българските, националните интереси. БСП категорично смята,че разговорите трябва да бъдат възстановени и договорът който и в момента е актуален, действащ, трябва да бъде изпълняван и от двете страни.

Атанас Зафиров - БСП

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за пореден път се обяви срещу възобновяването на преговорите с руската компания. 

 

Гълъб Донев се опитваше да обясни всячески, че „Газпром“ е изключително важен и няма друго решение. А ние казваме, че трябва да има 100% диверсифиакция от „Газпром“. Моля ги да не се връщат към „Газпром“.

Бойко Борисов - лидер на ГЕРБ

Все още няма официална позиция от правителството дали има отговор от „Газпром“ и дали ще бъдат възобновени преговорите за доставка на природен газ за България. А междувременно регулаторът ще се произнесе окончателно за цената на газа за месец септември на 1 септември.