Добро Утро, Европа

ЕС ще проведе извънредни преговори за енергетиката на 9 септември

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Настоящата енергийна криза в Европейския съюз ще бъде обсъдена на извънредна среща на министрите на енергетиката на 9-ти септември. Според чешкото председателство основната тема ще бъде драстичното увеличение на цените на енергията и как да то бъде преодоляно. Ерата на европейската зависимост от руския газ е към своя край, заяви председателят на Еврокомисията по време на Стратегическия форум в Блед, Словения.

 

Министрите на енергетиката на ЕС ще проведат спешни разговори на 9 септември в Брюксел, заради светкавичното покачване на цените в Европа.


Решението как да бъдат удържани галопиращите цени на енергията трябва да бъде взето на общоевропейско ниво. Очаква се Чехия да предложи да бъде въведен таван на цените на природния газ, който се използва за производство на електроенергия. Не се изключва и вариантът за пряка намеса на пазарите.


Италия първа подкрепи идеята за таван на цените на енергията и прекратяване на обвързаността между цените на тока и природния газ.


В същото време председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен призова да се прекрати зависимостта от руските изкопаеми горива.

 

Ерата на руските изкопаеми горива в Европа е към своя край. А със свободата от изнудване ще дойде и по-голяма сила за защита на глобалните правила, което трябва да бъде нашият следващ стратегически подход. Прекратяването на зависимостта ни от руските изкопаеми горива е само първата стъпка.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Първото нещо, което трябва да се направи, е настоящият пазар на електроенергия да бъде променен, защото е остарял. Поради това Комисията работи по спешни и структурни мерки за пазара на електроенергия. По думите ѝ доставчиците вече се диверсифицират със светкавична скорост. И напомни, че от държавите членки се изисква да намалят използването на газ с 15%, както и да го запазят за съхранение в газовите си хранилища.

 

Доставките на газ от източници, различни от Русия, са се увеличили с 31 милиарда кубически метра от януари тази година и това вече компенсира руските съкращения на доставките на газ за Европа. Освен това намаляваме значително нуждата си от вносен газ. Защото трябва да се подготвим за евентуално пълно прекъсване на доставките на руски газ.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Европа трябва да е готова за възможността да не бъдат възобновени доставките на руски газ по "Северен поток", който спира работа от 31 август до 2 септември за профилактика.


Другите опасения са, че Русия вероятно ще започне да изгаря по-големи количества природен газ през следващите месеци, тъй като хранилищата ѝ вече са препълнени.