Добро Утро, Европа

Български водороден институт: Водородът може да бъде алтернатива на природния газ

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

„Водородът може да бъде алтернатива на природния газ. И ценово, и като независимост от внос на горива и енергийни ресурси, каквито България в момента има затруднения. Категорично, в бъдеще може да бъде една добра алтернатива.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Петър Вучев от Български водороден институт.

„Изследване на „Блумбърг“ и „Уолстрийт Джърнал“ от последния месец показа, че в редица европейски държави, водещи икономики на ЕС, в момента цената на „зеления водород“ е по-евтина, отколкото на природния газ и горенето на водород излиза по-евтино от вноса на втечнен газ“, посочи енергийният експерт.

 

Българският водороден институт е асоциация, която има за цел да запознава бизнеса, да помага на бизнеса и да сплотява бизнеса в идеята „зеленият водород“ да се случи в България. Към момента има над 20 члена, които са активни в тази насока. Общото портфолио е над 200 мегавата, като в момента пазарът е такъв, че най-вероятно в следващите няколко месеца това ще се удвои до над 400 мегавата. Тенденцията е да се разширява и да имаме повече мощности, с които да може да оперираме и да произвеждаме въпросния „зелен водород“.

„Говорим за „зелен водород“, защото той позволява тази независимост от внос. Той позволява да достигнем т. нар. „цели от сделката в Париж“ и да постигнем резултатите, които България трябва да постигне. Защото към момента България плаща доста висока цена за въглеродните си емисии, които са предизвикани от най-големия процент от микса – ТЕЦ-овете. Водородът категорично е една алтернатива на ТЕЦ-овете“, поясни Вучев.

Цялото интервю вижте във видеото.