Икономика

Енергиен експерт: Преговорите с „Газпром“ трябва да са много внимателни

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

„Преговорите с „Газпром Експорт“ трябва да бъдат извършени много внимателно, за да може да се гарантират ползи за България.“ Това коментира в ефира на Euronews Bulgaria енергийният експерт Антон Иванов от Български енергиен и минен форум. Той допълни, че руската енергийна компания е показала, че за нея основен приоритет не е икономическата полза и многократно е променяла позицията си към държави, които са приели да плащат в рубли спрямо указа на Владимир Путин. 



Ето какво още каза той:

И двете са важни – и количествата, и тяхната цена. При твърде висока цена самите потребители ще се откажат от тези количества, съответно ще се повлече веригата на доставки и на производство, ще се повлекат проблемите. Трябва да се търси баланса между онова потребление на газ през тази зима, което е важно и необходимо в рамките на страната, за да може да се търси оптималната цена на това количество газ.

 

Различни са условията на доставки и на договори на природен газ, както в Европа, така и в България. Онези цени, които ние дискутирахме така разпалено, са цените на спот пазарите. Голяма част от цените, които формират българския микс, се формират от азербайджанския газ, на цени, различни от борсовите. В различните държави се получават ценови разлики. В България имаме условия да формираме цени, които са по-ниски от цените на спот пазарите.

 

Количествата от Азербайджан са напълно сигурни, ние имаме дългосрочен договор. Тук вече е въпрос на заявки и на доставка. Вече вървят доставки от Азербайджан, макар и не по стандартната връзка. Надявам се, че с влизане в експлоатация на интерконектора вече ще отпадне въпроса за азербайджанския газ. Но това ще реши проблема само с 1/3 от онези прогнозни количества, за които говорим към момента.

Другите 2 милиарда куб. м. природен газ са обект както на доставки на втечнен газ през терминалите в Гърция и Турция, които могат да бъдат осигурени от различни доставчици, включително от „Булгаргаз“, но също така и чрез търговци, които имат осигурени договори, включително и за руски газ. Руският газ все още постъпва в Европа, няма изрична забрана за ползването му, въпросът е системата на доставка да не противоречи на общите политики на ЕС.


България има пряко участие в проекта „Александруполис“, той беше подкрепен от българското правителство, „Булгаргаз“ има дял. Това е една добра алтернатива, но тя ще може да бъде използвана и реализирана едва когато този терминал влезе в действие. Той бе планиран първоначално за 2024 година, сега виждаме, че се прави всичко възможно неговото пускане в експлоатация да бъде направено по-напред във времето. Това е една добра алтернатива за повишаване на сигурността на доставките на втечнен газ. Но източниците на втечнен газ пак остават въпрос за договаряне.


Доставките на втечнен газ са по-различни от доставките на тръбен газ. За получаване на добри цени на втечнен газ, първо е необходимо да имаме ясен пазарен сегмент, към който да се насочат съответните доставчици. Но също така е важно този пазарен сегмент да привлича интереса на големите доставчици.

Цялото интервю вижте във видеото.