Европа

Обща защита: Германия е за единна европейска противовъздушна отбрана

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Европейският съюз трябва значително да се разшири, но първо трябва да претърпи фундаментални реформи. Така ще гарантира, че един разширен блок все още може да функционира, заяви германският канцлер Олаф Шолц, който е на визита в Чехия. Канцлерът обяви и намерение Германия да помогне за възстановяването на Украйна, като ще бъде домакин на международна конференция на 25 октомври.  

 


Германия ще направи много сериозни инвестиции в противовъздушната си отбрана, съобщи канцлерът на страната Олаф Шолц и определи това като нещо, което ще бъде от полза за сигурността на цяла Европа и европейските съседи на Германия могат  да участват в нея. Новата система за противовъздушна отбрана, трябва да помогне за защитата на свободата в Европа.

 

Такава обща европейска система за противовъздушна отбрана ще бъде по-евтина и по-ефективна, отколкото ако всяка държава членка изгражда своя собствена скъпа и изключително сложна система. Това ще бъде от полза за сигурността на Европа и отличен пример за това какво имаме предвид, когато говорим за укрепване на европейския стълб на НАТО.

Олаф Шолц, канцлер на Германия

Шолц подкрепа като съществено по-нататъшното разширяване на ЕС на Изток и се застъпи за решенията с обикновено мнозинство в Европейския съвет и против принципа на единодушие.

 

Аз се застъпвам за разширяване на Европейския съюз, така че да включва държавите от Западните Балкани, Украйна, Молдова, а в бъдеще и Грузия.

Олаф Шолц, канцлер на Германия

Канцлерът обяви и намерение Германия да помогне за възстановяването на Украйна, което по думите му ще бъде "колосално начинание, чието осъществяване ще трае поколения наред". То ще изисква международна съгласуваност и разработването на умна и надеждна стратегия. Берлин ще съдейства за организирането на международна експертна конференция по въпроса. Тя е планирана за 25 октомври и на нея са поканени Украйна и партньорите ѝ от целия свят.