Свят

НАТО в Арктика: Генералният секретар обяви необходимостта Алиансът да засили присъствието си там

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Генералният секретар на НАТО обяви за необходимо Алиансът да засили присъствието си в Арктика в момент, в който Русия също засилва военната си активност в региона. Според Йенс Столтенберг с присъединяването на Финландия и Швеция, 7 от общо 8-те арктически държави ще са част от НАТО, с изключение на Русия.

НАТО трябва да засили присъствието си на Северния полюс, призова генералният секретар на Алианса, Йенс Столтенберг от Канада, където се срещна с премиера на страната. Като аргумент за това той посочи военната активност на Русия в региона и предупреди, че най-краткият път за ракетите на Москва до Северна Америка е именно Арктика. 

 

Русия създаде ново Арктическо командване, отвори стотици нови и бивши арктически военни обекти от съветската ера, включително летища и дълбоководни пристанища. Русия използва региона и като тестово поле за много от своите нови оръжейни системи.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Столтенберг отбеляза също, че след като Финландия и Швеция се присъединят към Алианса, 7 от 8-те арктически държави ще са част от НАТО, с изключение на Русия.


По-рано Канада изрази резерви за работата на НАТО в нейните арктически територии, но сега премиерът на страната твърди, че войната в Украйна е променила тази позиция.

 

Важно е всички ние да признаем променящите се геополитически реалности, пред които светът е изправен. Страните от Алианса инвестират повече в способността да подсигурят територията на НАТО, включително в Арктика.

Джъстин Трюдо, премиер на Канада

Генералният секретар на НАТО изрази загриженост и към нарастващия интерес на Китай към Арктика. Страната планира да изгради най-големия в света флот от ледоразбивачи.