Euronews Сега

Екип на МААЕ отива в Запорожката АЕЦ. Ударите в района продължават

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Експерти от Международната агенция за атомна енергия начело с генералния директор на организацията са на път за Украйна. Екипът ще инспектира Запорожката АЕЦ, около която се съобщава за интензивни удари през последните седмици. Киев и Москва взаимно се обвиняват за тях. 

 

Екип от над 10 експерти от Международната агенция за атомна енергия вече пътува за Запорожката АЕЦ в Украйна. Начело на мисията е генералният директор на организацията, Рафаел Гроси. Експертите ще оценят щетите, ще проверят системите за безопасност и условията на работа в атомната централа. 


Руският представител в атомната агенция обяви, че Москва приветства посещението. Външният министър на Украйна коментира, че то ще е "най-тежкото в историята на агенцията заради бойните действия, водени от Русия". 

 

Всички трябва се обединим в едно - изтеглянето на Русия от Запорожката атомна електроцентрала. Русия опитва да легитимира присъствието си и да се вкорени там, но това противоречи на ядрената безопасност и на енергийната сигурност в Европа като цяло. Русия трябва да си отиде, а Агенцията за атомна енергия, както и държавите по света, трябва просто да я накараме да си тръгне.

Дмитро Кулеба, външен министър на Украйна

През последните месеци от агенцията за атомна енергия многократно призоваваха да получат достъп до окупираната от Русия АЕЦ. Междувременно атаките в района на централата продължават. За удари в жилищни райони се съобщава в град Енергодар. От руската окупационна администрация там твърдят, че Украйна е нанесла ударите, за да попречи на визитата на агенцията за атомна енергия. А украинският кмет на Енергодар коментира, че става дума за руска провокация.


В неделя вечерта Русия обвини Украйна за изстреляни най-малко 9 ракети на територията на атомната централа. А по-късно от Киев обявиха, че са убили 11 руски военни и са унищожили военно оборудване в Херсонска област. От Москва потвърдиха, че такава атака е имало.


Междувременно украинският президент Володимир Зеленски обяви, че страната му ще върне контрола си над сепаратистките територии на изток.

 

Гордият и славен украински Донецк беше унизен и ограбен от руската окупация. Русия докара най-ужасното - незачитането на цената на живота, абсолютното неуважение. Нашествениците докараха деградация и смърт и вярват, че ще са там завинаги. Но това е временно. Украйна ще се върне. Със сигурност.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Украйна е сред основните теми и на неформалната среща на военните министри на Европейския съюз, която започна в понеделник. Те ще обсъдят формирането на мисия за военно обучение на украинските сили.