Свят

Нова мисия ще изследва живота в Индийския океан

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Нова научна мисия ще изследва дълбините на Индийския океан край Малдивите. Изследователите ще проучат видове на дълбочина до 1000 метра, за да осигурят ценна информация за по-доброто разбиране на биоразнообразието в океана. 

 

Малдивите – рай за младоженци от цял свят, са известен със своите курорти, красиви плажове и кристално чисти води. Но какво се крие под вълните, на по-дълбокото?Нова експедиция ще търси отговорите, спускайки се по-дълбоко от всеки човек досега.


Изследователският кораб „Одисея“ ще отплава на 4 септември, а мисията ще продължи 35 дни. Тя е съвместно дело на правителството на Малдивите и британския институт за морски изследвания „Нектон“.

 

Малдивите са на предната линия на кризата с климата, промените в океана ще се отразят драстично на тяхното бъдеще. Правителството на Малдивите ни помоли да отидем и да работим с тях. От тяхно име да направим първо систематично проучване от повърхността на океана до около 1000 метра дълбочина. Всичко каквото открием за живота на тези дълбочини, ще послужи за информация на властите за създаване на нови защитени зони и устойчивост срещу най-тежките въздействия на климатичната криза.

Оливър Стийдс – изпълнителен директор на институт „Нектон“ 

Корабът е бил подложен на различни тестове край бреговете на Испания в подготовка за своето пътуване. Учените ще се спускат до 1000 метра с подводни апарати. Подводниците трябва да могат да издържат на огромни сили – на всеки 10 метра спускане налягането се увеличава с 1 атмосфера. Така на 1000 метра налягането е повече от 100 пъти по-високо, отколкото на повърхността. Подводниците са само част от технологиите, които ще използва експедицията, за да изследва състоянието на дълбочинните екосистеми.

 

На борда на нашия кораб имаме две подводници, две от най-модерните технически средства в света, обслужвани от хора, които могат да се спуснат до 1000 метра. Имаме роботи, които могат да вземат проби. Набор от различни камери и системи за изследване. Разполагаме с лъчи, за да можем да картографираме океанското дъно. Имаме спускаеми модули и дистанционно подводно видео с примамка, дистанционни сензори и системи с примамка, които могат да документират живота на различна дълбочина в океана.

Оливър Стийдс – изпълнителен директор на институт „Нектон“ 

Измененията на климата представляват значителна заплаха за океана.


На Малдивите земята се издига средно на 1.5 метра над морското равнище, така че покачването му ще означава заливане на голяма част от островите и потъването им.


Експедицията на „Нектон“ ще помогне за по-добро разбиране на морския живот и разработването на политики за защита на около 20 процента от подводните хабитати.