Европа

ЕС ще обсъди спешни мерки за енергийна обезпеченост

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Чешкото председателство на Съвета на ЕС свика спешна среща на министрите на енергетиката, датата за която още не е уточнена. "Ангажирани сме в енергийна война срещу Русия и това засяга целия Съюз", написа в Туитър чешкият министър на енергетиката Йозеф Сикела.

Франция и Германия изживяха безпрецедентно покачване на цените за една седмица. Докато киловатчас електроенергия струваше само 85 евро в двете страни преди година, сега е 10 пъти по-скъп, 850 евро в Германия и 1000 евро във Франция.

Само 24 от 56-те ядрени реактора във Франция работят, поради проблеми с корозията и охлаждането. Прекият ефект: производството на електроенергия достига исторически ниски нива, което вдига цените.

Хидроенергийната индустрия беше силно засегната това лято и възстановяване може да се очаква в най-добрия случай през следващата пролет. Освен това пресъхването на реките затрудни транспортирането на твърди горива като въглищата.

Силни ветрове не духат в Европа през последните месеци, така че вятърните паркове също не помогнаха съществено на европейската енергетика.