Общество

80% ръст на цената на енергията във Великобритания от октомври

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

През октомври сметките за енергия на британските домакинства ще се повишат с 80% годишно, което ще задълбочи кризата с разходите за живот. Регулаторният орган в Обединеното Кралство твърди, че средната годишна сметка на домакинството вероятно ще бъде над 3500 паунда, което надхвърля 4000 евро. Експертите предупреждават за тежка зима, ако правителството не се намеси.

 

Има едно семейство на горния етаж, което има електромер, чиито сметки се удържат автоматично. Те винаги задлъжняват и после не си плащат наема, защото първо оправят сметките, иначе газта и токът им се спират. Но след това не плащат наема, защото разполагат само с ограничена сума пари. Тогава те имат проблеми със община Ламбет, техния наемодател. Притеснявам се за тях.

Диан Скидмор, говорител "Fuel Poverty Action"

Някои наблюдатели предупреждават, че таванът на цените може да се повиши през новата година до над 7000 евро годишно, заради проточилата се война в Украйна, която доведе милиони хора до енергийна бедност.

 

Спадът на жизнения стандарт е от мащаби, които не сме виждали от много десетилетия. Кризата изисква голяма намеса на правителството. Иначе трудната година ще се превърне в истинска катастрофа за много семейства с ниски доходи.

Ребека Макдоналд, главен икономист във фондация "Джоузеф Раунтри"

Ситуацията с газа и инфлацията изисква сериозни правителствени мерки. Но министър-председателя Борис Джонсън, реши да остави този политически чувствителен въпрос на своя наследник, чието име ще бъде обявено на 5 септември.