Euronews Уикенд

Обвиниха френски енергиен гигант, че доставя керосин за руската армия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Дали западни компании подхранват войната на Русия? Това е обвинението, отправено към "ТоталЕнержи" във Франция. Енергийният гигант е обвинен, че произвежда газ от находище в Русия, който обработва до керосин, и доставя за руските изтребители в Украйна.
След двудневни опити за отблъскване на критиките френската компания хвърли кърпата в защита на своите газови интереси в Русия и продаде дела си в руското газово находище Термокарстовое на руската компания "Новатек". "ТоталЕнержи" отхвърли твърдението, че газът й отива за руската военна машина.
Находището Термокарстовое се намира в северната част на Русия и "Тотал" контролира 49% от него чрез дъщерна компания. Предаването на пълния контрол върху полето на руския партньор "Новатек" ще се случи през септември.
Френският вестник "Монд" и неправителствената организация "Глобал Уитнес" твърдят, че газовият кондензат се превръща в керосин за самолетите на Кремъл на място близо до украинската граница. Изглежда обвинението и обществената реакция бяха достатъчни, за да накарат френската компания да прекрати дейността си.
От това съоръжение идва, според френския вестник и неправителствената организация, кондензираният газ, който рафинерия, разположена близо до украинската граница, превръща в реактивно гориво за руските бойни самолети.