Свят

Русия блокира споразумение по договора за ядрените оръжия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Русия блокира споразумение по окончателния документ от 4-седмичен преглед на Договора за неразпространение на ядрените оръжия. Този преглед критикува превземането на най-голямата ядрена централа в Европа – АЕЦ „Запорожие“ – от руските сили. Няма консенсус по заключителната декларация, каза руският представител Игор Вишневецки.

 

Не съм съгласен, че само една делегация има възражения по текста. Много други делегации също имат възражения. Нашата делегация е готова да работи конструктивно. Ако има такова желание, ние сме готови да отделим повече време и да опитаме, въпреки това, да намерим допирни точки. Но ако няма такова желание, просто трябва да заявим, че няма консенсус и че делегациите не могат да приемат проекта, който беше представен.

Игор Вишневецки, МвнР на Русия, отдел „Неразпространение на ядрените оръжия“

Документът се нуждаеше от одобрението на всички 191 страни по договора, действащ от 1970 г. и насочен към ограничаване на разпространението на ядрените оръжия, а в крайна сметка и към освобождаването на света от тях.

Критици се оплакват, че за петте официални ядрени сили – САЩ, Китай, Великобритания, Франция и Русия, важат различни правила от тези за подписалите договора държави, които нямат ядрени оръжия.

Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея също притежават ядрени арсенали според Федерацията на американските учени, но не са страни по договора.