Икономика

Сдружение за качествена храна събира сигнали от потребители

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ
Andrei Velchev

Граждани могат да ни изпращат сигнали за некачествена храна на нашата фейсбук страница и на сайта ни – zdkh.bg.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Андрей Велчев от Сдружение за качествена достъпна храна.

На всеки потребителски сигнал се гледа много сериозно. Вече имаме 5 производители, които са санкционирани за некачествени продукти – млечни, месни и др. Велчев обясни, че сигналите се препращат към Агенция по храните (АХ), които санкционират. Важно уточнение е, че АХ следи за безопасността на храните, а сдружението и за качеството. Той даде пример с едно мляко, което вече година и половина заблуждава потребителите – обявената му стойност от 3.6 масленост е почти наполовина, а това, което е 1.5% е буквално чиста вода – 0.01%. „Ние сме включени в регулярните проверки на АХ всеки вторник по български вериги“, каза още Велчев.

 

Най-фрапантният случай е от тези дни от Русе, където една от големите вериги продаваше месен продукт, който съдържаше нещо като кърпичка за прах.

АХ реагира бързо и иззеха цялата партида от пазара. Друг случай е със сирене, което е било имитиращ продукт, но е продавано като сирене.

За сигналите е важно да имат всички атрибути – откъде даден продукт е закупен, какъв е основният му проблем и най-вече касовата бележка, обясни Велчев.

Друг случай е бил с листерия във филе „Елена“.

Вижте цялото интервю във видеото.