Политика

Румен Христов, СДС: Щом европейски държави купуват руски газ през частни фирми, защо не и ние?

От Euronews България Euronews България

Обявената от Слави Трифонов инициатива за провеждане на референдум за смяна на системата на управление у нас е една предизборна бомба, чиято цел е стягане на редиците на „Има такъв народ“, които са изгубили имиджа си от предходните два парламента.

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria председателят на СДС Румен Христов.

„Ние сме категорично против. Ние смятаме, че държавният глава трябва да се избира от горната и долната камера на парламента, защото ние смятаме, че това е по-добрият вариант на парламентарно управление“, посочи Христов.

Според него очакванията към президента са за много по-големи правомощия и влияние в политиката, тъй като е избран пряко с гласовете на избирателите, което създава дуализъм между министър-председателя и държавния глава.

„Най-важната роля на президента е медиаторската, т.е. той да бъде посредникът между обществото и политиците, както и между самите политически формации“, изтъкна председателят на СДС и добави, че президентите с по-малко на брой служебни правителства са си изпълнили по-добре ролята, за която са избрани.

По неговите думи служебното правителство се опитва да реши част от проблемите, които са създадени от предходното управление на Кирил Петков и „Продължаваме промяната“.

Аз съм човек, който иска веднъж завинаги да прекъснем зависимостите си с Русия. Въпросът е дали обществото е готово да плати тази цена и кога, защото прекъсване тотално на връзките с Русия сигурно означава по-скъп газ.

Румен Христов, председател на СДС

Христов изтъкна, че България има сключен договор с „Газпром“ и ако по него може да се бъдат осигурени известни количества до края на годината, това би било в помощ за българския бизнес.

Той подчерта, че коалицията ГЕРБ-СДС отдавна призовава за преговори за осигуряването на дългосрочни или поне средносрочни доставки на газ, както и да се посетят държави като Гърция и Турция, от които зависят доставките на втечнен газ към България.

ГЕРБ-СДС ще бъде първа политическа сила на предстоящите парламентарни избори, убеден е Христов. 

„Въпросът е да имаме достатъчно на брой депутати, за да улесним съставянето на правителство, защото е винаги по-лесно да имаш двупартийна или трипартийна колаиция, отколкото такава с четири-пет субекта“, отбеляза председателят на СДС.

Той коментира, че засега според вътрешни проучвания в коалицията, ГЕРБ-СДС ще бъдат с 10-15 депутата пред втората политическа формация.

Целия разговор вижте във видеото.