Икономика

Министър Христов: Договорът с „Газпром“ е изгоден за България

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

"Преговорите с „Газпром“ ще бъдат водени в рамките на настоящия договор." Това обяви при проверка на интерконектора с Гърция служебният министър на енергетиката Росен Христов.  Договорът задължава България да плати минимум 80% от количеството, без значение дали го е използвала или не. По темата за изхода от газовата криза за пореден ден се изказаха и политици и експерти.

 

Служебният министър на енергетиката  не изключва възможността да се договаря газ  и с други доставчици, освен „Газпром“, стига цената да е конкурентна. Преговори се водят с Турция, Саудитска Арабия и други страни. Христов допълни, че синьото гориво от „Газпром“ е следващото най-евтино,  след азербайджанския газ.

Министърът посочи за сравнение двата танкера, чието разтоварване предстои в Ревитуса през септември – цената по тях е с 50% по-висока спрямо доставките от „Газпром“. 

Твърденията на ГЕРБ, че "Продължаваме промяната" са се облагодетелствали от купуването на руски газ чрез посредници е политическо, каза за Euronews Bulgaria Радослав Рибарски. 

Той заяви още че към онзи момент купуването на руски газ директно от „Газпром“ не е било възможно затова са използвани посредници. Газ е купуван чрез 40 фирми - и за нито една от тях не може да се кажа че е отклонявала средства в полза на Партията. 

„Как са помогнали на държавата, ако купуваме същия руски газ пак от „Газпром“, само че от фирмата на „Газпром“ в Румъния и по-скъпо?“  Това попита в студиото на Euronews Bulgaria Делян Добрев от ГЕРБ.

Филип Попов от БСП увери, че партията ще работи за енергийната сигурност на страната.

Кога обаче преговорите с „Газпром“ ще започнат, все още не е обявено официално.