Политика

Радослав Рибарски: „Продължаваме промяната“ не е купувала природен газ, доставките са договаряни от „Булгаргаз“

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„За ощетяване на държавата не мога да говоря. „Продължаваме промяната“ не е купувала природен газ. Доставките са договаряни от „Булгаргаз“, принципал е Министерство на енергетиката.“ Това каза в ефира на Euronews Bulgaria Радослав Рибарски от „Продължаваме промяната“ в отговор на вчерашните обвинения от страна на ГЕРБ.

„Основната цел през този период беше подсигуряване на доставките. Беше заявено и от бившия министър на енергетиката, че са разгледани множество оферти, всички търговци, които са можели да предложат в този момент количества, са били взети предвид и е избрана най-ниска цена. Това беше много пъти дискутирано в Народното събрание, направи се и специална комисия. Тя излезе с доклад. Винаги основното е било подсигуряване на доставките“, поясни той.

 

Ето какво още каза Радослав Рибарски:

Не съм запознат в детайли с румънската фирма. Природен газ е поръчван от множество фирми, мисля, че са над 40, регистрирани за търговия с природен газ в нашия регион. Всички те са големи търговци и са предлагали съответните количества.

На всички е ясно, че дългосрочният договор, който имаме с „Газпром“, беше едностранно направен опит да бъде променен. Тази промяна не беше договорена, тя трябва да е писмено договорена от двете страни. Именно това доведе до прекъсване на доставките от „Газпромекспорт“, по дългосрочен договор. Това наложи ситуацията, в която сме в момента – да се купуват количества от борсата.

Ситуацията налага купуване на природен газ от всички търговци, които могат да го предложат. Дали е руски, втечнен... Основно в Европа се търгува руски газ, втечнен и норвежки газ. Опциите при нас са втечнен газ, руски газ и газ, който идва от Азербайджан.

 

Цялото интервю вижте във видеото.