Европа

Преди Октоберфест: Разходите за производството на бира растат, цената ѝ също

От Euronews България Euronews България

След по-малко от месец ежегодният фестивал "Октоберфест" най-накрая ще се проведе отново тази есен В Мюнхен след двегодишно прекъсване заради ковид пандемията. Празненствата ще се проведат без ограничения от 17 септември до 3 октомври.

За пивоварните Октоберфест означава повече печалби за бизнеса. Но повишаването на цените на газа, както и увеличените разходи за съставки като хмел и малц, причинени от войната в Украйна, предизвикват опасения тази година.

Лятото е прексрасно, има време за бира и възможности да се срещнем с приятели на терасата. В същото време, въпреки че небето е слънчево, над пивоварната индустрия се струпват тъмни облаци. Очертава се енергийна криза, което означава, че в момента правим значителни приготовления при ситуация на недостиг на газ.

Улрих Бине, говорител на пивоварна

Компаниите се подготвят за трикратно увеличение на разходите за газ и електроенергия. Те увеличават производството, доколкото могат, и сменят работещото на газ оборудване, с бензиново.  

"Миналата година вече имахме значително увеличение на разходите. След началото на кризата в Украйна - отново. Става дума за двукратно, трикратно увеличение на разходите за газ и електроенергия. Това се отразява не само върху цената на енергията, а на цялата верига на доставки. Многократните стъклени бутилки, поскъпнаха с 80% от април насам. Малца, се вдигна двойно", разказва Бине.

Цените достигнаха исторически висоти от над 600-700 евро. Производителите не са виждали такива цифри досега.

Литър бира ще струва между 12,60 и 13,80 евро тази година, което е с около 15% повече в сравнение с 2019 г.