Култура

Какви са историите зад емблематичните летни напитки в Европа?

От Euronews България Euronews България
Jannis Lucas Si8xm3ernvg Unsplash (1) Чаша Aperol Spritz. Снимка: Unsplash

Това лято се превърна в депресиращ синоним на изгарящо неприятни горещи вълни, пише Джони Уолфис от Euronews.

Докато една реакция на тазгодишния топъл фронт е да се свиете на кълбо и да се страхувате от предстоящия климатичен апокалипсис, друга е да се напиете добре и подобаващо.

Сега, не можем с чиста съвест да препоръчаме подобно действие, тъй като призоваваме всички неща да са умерени, но някои от нас размишляваха върху част от начините, по които европейците в миналото са утолявали жаждата си, докато живакът се покачва. 

Летните напитки варират изключително много на континента, но емблематичното усещане да отпиваш коктейл в горещ ден е универсално.

Britain Wimbledon Tennis 22187530093899 (1) Жена носи коктейли Pimms. Снимка: AP

Великобритания – Pimm's Cup

Pimm's е типично британски. Но откъде идва легендарното питие?

Джеймс Пим измисля напитката през 1823 г. като диджестив, който да придружава храната в неговия бар със стриди в Лондон.

Оригиналната напитка е смес от джин, сладък вермут, курсао, мараскино и горчивина - всичко това се смесва с газирана лимонада и се гарнира с цветя от пореч. Оригиналната комбинация излъчва „аромат и вкус на краставица“, обясняват коктейл експертите Анистатия Милър и Джаред Браун.

„Сезонните плодове заменят пореча, когато не е наличен“, добавят те, което в крайна сметка ражда и традиционната форма на напитката днес с ягоди, мента и портокал, които често се добавят към чашата.

Популярността на напитката през края на XIX век доведе до комерсиализацията ѝ като бутилирана напитка през 1912 г.

Как се прави:

  • Pimm's No. 1 Cup
  • Пенлива лимонада
  • Листа от пореч
  • Ментови листа
  • Резенчета портокал, лимон и ягода

Изсипете Pimm's и лимонадата в чаша, пълна с лед. Гарнирайте с листа от пореч, листа от мента и резенчета портокал, лимон, ягода (тъй като листата от пореч не са широко достъпни често биват заменяни с резен краставица).

Консумирайте с: Летен пудинг с горски плодове и хляб ще осигури „контраст на вкуса на плодовете и сладостта на Pimm's“, предлага основателят на School of Booze Джейн Пейтън.

Petit Fours Gb2f9c085c 1280 Чаши с коктейли Кир Роял. Снимка: Pixabay

Франция – Кир Роял

Френски привкус и семпъл стил. За някои страната е ненадмината, когато става въпрос за създаване на кулинарни изкушения, а мнозина смятат Франция еднакво за шампион и в отдела за напитки. Можете да изберете различни изкушения, вариращи от Rosé до Pastis, но ние избрахме сравнително нова смес - Kir Royale.

Kir Royale е изобретен след Втората световна война от свещеник на име Феликс Кир. Когато Кир става кмет на Дижон през 1945 г., той иска да популяризира две от местните напитки в района - crème de cassis, сладък ликьор от касис, и силно киселинното вино Bourgogne aligoté.

„Тъй като алиготе не е по вкуса на всеки и има ограничена наличност извън района на Дижон, шампанското беше прието като заместител“, казва Милър.

Kir Royale е роден.

„Правим си собствен крем от касис у дома, благодарение на твърде многото храсти от касис в градината ни. И вместо да използваме шампанско, ние предпочитаме да придадем на напитката истински вкус на Дижон, като вместо това налеем Crémant de Bourgogne“, казва Браун.

Как се прави:

  • 100 мл. Bourgogne Aligoté (или Crémant de Bourgogne)
  • 15 мл. крем де касис
  • Сервирайте в чаша тип "флейта"

Консумирайте с: Класическият френски начин е да пиете коктейла преди хранене. Каквото и да е за вечеря, Kir Royale със сигурност ще бъде точната напитка за предястие.

Divya Agrawal W9bdbsuqw8k Unsplash Кана и чаша със Сангрия. Снимка: Unsplash

Испания – Сангрия

Думата сангрия буквално означава „кръвопускане“ на испански и португалски. Но не позволявайте на кървавото име да ви отблъсне. Тя се употребява от около 200 г. пр.н.е., когато римляните са използвали термина за обозначаване на червено вино и винени пуншове от Испания.

„Никой не е твърде сигурен кой е изобретил пунша с червено вино, известен днес като Сангрия“, казва Милър.

„Това, което се знае е, че може да се проследи до много пунш напитки, които са били внесени от Азия през 1600-те и 1700-те години. Испанските и португалските търговци са били вероятните изобритатели, които комбинират домашните си риоха и дуро с плодовете на сезона, костилкови плодове, горски плодове и цитрусови плодове, с бренди или ром.“

„Предпочитаме испански отлежал ром и капка газирана вода, за да придадем на напитката малко лекота“, предлага Браун.

Как се прави:

  • 750 мл. вино риоха
  • 350 мл. испански отлежал ром или бренди
  • Нарязани портокали, лимони, ябълки, боровинки, ягоди, круши, сливи
  • Накиснете рома, виното и плодовете в кана поне два часа преди сервиране

Комбинирайте със: Салата с риба тон.

Jannis Lucas Si8xm3ernvg Unsplash Чаша Aperol Spritz. Снимка: Unsplash

Италия – Spritz Veneziano

Aperol Spritz е най-популярната в международен план версия на този вездесъщ летен коктейл, но Aperol не беше първата напитка, която направи фурор в Италия.

Тази чест се пада на италианския горчив аперитив, наречен Select. 

Създаден през 1920 г. във Венеция, Select е комбинация на северноиталианско пенливо вино Prosecco и газирана вода, за да се получи оригиналният Spritz Veneziano.

„Тази освежаваща смес след това премина през няколко варианта. Понякога се използва Campari, а наскоро Aperol Spritz се превърна в най-популярната смес в световен мащаб“, обяснява Милър.

Ако обаче можете да се сдобиете със Select, определено си струва да използвате него на мястото на Aperol.

Как се прави:

  • 60 мл. Аперол
  • 90 мл. просеко
  • малко газирана вода
  • Изсипете в чаша, пълна с лед. Разбъркайте и добавете резен портокал

Комбинирайте с: Пушена сьомга.