Европа

Енергийната криза: Как Европа помага срещу нарастващите сметки?

От Николай Облаков Николай Облаков Редактор
Gaz (1)

Европейските правителства се опитват да намерят начини да предпазят домакинствата и предприятията от последиците от рязкото покачване на цените на енергията, които достигнаха рекордни стойности.

Чехия, която е ротационен председател на Европейския съюз, обмисля дали да свика извънредна енергийна среща на върха на блока, която може да включва обсъждане на пределни цени, съобщи в сряда правителствен министър.

"Пазарът до известна степен излезе извън контрол", заяви министърът на промишлеността Йозеф Сикела, цитиран от чешките медии.

"Това е проблем в цяла Европа и, разбира се, ако имаме европейски пазар и европейски проблем, то най-лесното решение може да бъде намерено на европейско ниво."

Сикела заяви, че определянето на максимална цена на енергията на европейско равнище би било една от възможните мерки. Чехия би подкрепила тази мярка, ако ЕС реши да я разгледа.

Европа е изправена пред рязко увеличение на сметките за електроенергия, предизвикано от рязкото покачване на цените на газа. Русия намали количеството газ, което изпраща на Европа, и цените рязко се повишиха поради опасенията, че Москва ще намали още повече доставките в отговор на западните санкции заради инвазията си в Украйна.

 

Mario Draghi Dragi Ap Марио Драги, Снимка: AP

 

В сряда министър-председателят на Италия Марио Драги заяви, че страните от ЕС трябва да се споразумеят за таван на цената на газа, който внасят от Русия.

Испания и Португалия вече ограничиха местните цени на електроенергията, произвеждана от газ, а Франция ограничи повишаването на цените на електроенергията.

В сряда френският президент Еманюел Макрон призова за единство в своето правителство, изправено пред това, което той определи като "голямо сътресение" и "край на изобилието".

Политическите коментатори заявиха, че Макрон подготвя страната за предстоящите трудни времена. Но той беше критикуван от левицата, която обвини президента, че не е в контакт с милиони хора, чието ежедневие е различно от изобилието.

 

Emmanuel Macron Еманюел Макрон, Снимка: АП

Германия, която се опасява от недостиг на газ, въведе в сряда редица мерки за пестене на енергия, като призова гражданите и предприятията да последват примера ѝ.

От 1 септември отоплението в обществените офиси и сгради ще бъде ограничено до 19 градуса, намалено до 12 градуса там, където служителите извършват интензивна физическа работа, напълно изключено в общите помещения като коридорите и няма да има топла вода за миене на ръцете.

 

Частният сектор ще бъде насърчаван, но не и принуждаван да намали минималните температури.

Болниците и социалните институции са освободени от мерките, които имат за цел да намалят потреблението на газ в Германия с два процента.

"Не искаме да измерваме температурите в спалните, а индивидуалната свобода трябва да надделее", заяви министърът на икономиката Роберт Хабек, като апелира към чувството за "отговорност" сред домакинствата да "допринесат" за намаляване на потреблението на енергия.

Според експертни модели най-голямата икономика в Европа ще трябва да намали потреблението си с 20%, ако иска да избегне недостиг на енергия тази зима.

"Все още имаме да извървим дълъг път", предупреди Хабек.

 

По-рано тази седмица референтните цени на природния газ в ЕС скочиха с 13% за една нощ до рекорден връх, като само за месец се удвоиха и достигнаха 14 пъти по-високи стойности от средните за последното десетилетие.

Този месец Европейската комисия заяви, че "спешно оценява различните възможности за въвеждане на таван на цените на газа", без да уточнява под каква форма ще бъде въведен такъв таван.

Брюксел заяви, че ще се консултира с държавите-членки на ЕС относно пределните цени и ще представи предложения през есента, ако те са необходими.

Министрите на енергетиката на страните от ЕС вече трябва да се срещнат на среща на върха през октомври.

В Обединеното кралство следващият таван на цените на енергията - ограничаване на цената, която доставчиците могат да начисляват за единица енергия в Англия, Шотландия и Уелс - трябва да бъде обявен в петък. Очаква се голямо увеличение на тарифите.

Анализаторите прогнозират, че сметките на повечето британски домакинства ще нараснат от 1 971 паунда (2 331 евро) годишно до около 3 500 паунда (4 139 евро), а след това отново до април. Най-песимистичните прогнози говорят за 6 000 паунда (7 098 евро) годишно.

Проучване на Университета в Йорк прогнозира, че 58 % от британците ще бъдат в състояние на енергийна бедност през следващата година.

Boris Johnson Volodimir Zelensky Ap Борис Джонсън и Володимир Зеленски. Снимка: AP

Кризата с разходите за живот засенчва други въпроси в битката между Лиз Тръс и Риши Сунак да наследят Борис Джонсън като лидер на управляващата Консервативна партия и да станат новият министър-председател на страната.

В четвъртък мозъчен тръст заяви, че следващият лидер трябва да приеме радикални идеи - като например тарифи с отстъпка, замразяване на сметките за енергия или "солидарно" повишаване на данъците за хората с високи доходи - за да смекчи шока от цените на енергията.

Фондация "Резолюшън" заяви, че десетки милиарди лири от новата държавна помощ трябва да бъдат насочени към домакинствата, които са най-малко способни да се справят.

На посещение в Украйна в сряда, в деня на нейната независимост, Борис Джонсън призова за продължаване на подкрепата за страната в борбата ѝ срещу Русия, въпреки цената на енергийната криза.

"Ако ние плащаме със сметките си за енергия за злините на Владимир Путин, народът на Украйна плаща с кръвта си", каза той.