Европа

Спадът на Дунав: Отчетени са едни от най-ниските нива от 100 години

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Нивото на река Дунав е едно от най-ниските през последния век. Корабоплаването по поречието на реката продължава да е затруднено. В някои части на Румъния е застрашено и снабдяването с питейна вода. Междувременно европейски учени предупреждават, че Европа е изправена пред най-тежката суша от поне 500 години.

Заради продължаващата суша Дунав пресъхва от седмици в някои части на Европа. Нивото на втората най-дълга река на континента е достигнало едни от най-ниските си стойности за последните 100 години. Дунав преминава през териториите на над 10 държави, много от които използват реката за транспорт на стоки. На места обаче засушаването е толкова голямо, че корабоплаването е затруднено. 

Дебитът на Дунав е нисък, има пясъчни бързеи около 565-ия километър и има кораби, които чакат да преминат. Тези, които искат да плават нагоре по реката, чакат на 559-ия километър, а пътуващите надолу по течението - на 570-ия.

капитан Радой Дорел, управител на пристанище

Нивото на водата спадна рекордно бързо - само за 3 седмици то е с метър и половина по ниско край Будапеща, заради експремните температури, довели до невиждани суши.  

В някои части на Румъния се съобщава, че спадът на Дунав дори застрашава снабдяването на хората с питейна вода.

Междувременно европейски учени предупредиха, че Европа е изправена пред най-тежката суша от поне 500 години. В доклад на Европейската комисия се посочва, че за близо половината от територията на Стария континент са издадени предупреждения за тежка суша.

По тази причина учените съобщават, че реколтата от летни култури е намаляла. Опасността от засушаване нараства в няколко държави, включително Великобритания, Германия и Франция.