Свят

Повече пари: Разходите за отбрана в НАТО поне 2% от БВП, иска Столтенберг

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова страните членки да инвестират поне 2% от БВП за отбрана, заради нарастващите заплахи за сигурността. Така той изрази съпричастност с лидерите, които искат да изразходват повече средства във военната сфера. В същото време САЩ обявиха нова военна помощ за Украйна в размер на 3 млрд. долара. Германия обеща още 500 млн. евро.



Членовете на НАТО трябва да инвестират повече в отбрана заради нарастващите заплахи в глобален аспект, заяви генералния секретар на Алианса.

 

Трябва да харчим повече за отбрана. Живеем в един по-опасен свят, когато виждаме агресивните действия на руския президент Путин срещу една суверенна, мирна държава в Европа, Украйна. Виждаме и цялата заплашителна реторика срещу съюзниците от НАТО, затова трябва да инвестираме повече. И точно това правят съюзниците от Алианса.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Насоката на НАТО за разходи за отбрана е 2% от БВП, защото жестоката реалност е, че изправени пред военното въоръжение на Русия и желанието им да използват сила срещу съседите си, налага повече инвестиции в отбрана. Шансът на Украйна да преговаря благоприятно с Москва изцяло зависи от това чии сили ще надделеят на фронта.

 

НАТО не е част от конфликта, но ние подкрепяме Украйна. Това, което страната може да постигне на масата за преговори, зависи изцяло от силата на бойното поле. Затова най-добрият начин, по който можем да гарантираме, че преговорите ще доведат до резултат, е да предоставим военна, икономическа, финансова и хуманитарна подкрепа на Украйна сега.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Съединените щати обявиха нова военна помощ за Украйна в размер на 3 млрд. долара, съобщиха от Белия дом. Това е най-големият пакет в продължаващата вече шест месеца война. Той ще бъде използвана за снабдяване с оръжия, обучение и други операции.  

Германия също ще предостави на Украйна още 500 млн. евро военна помощ, като по-голямата част от нея ще бъде предоставена през следващата година. Оборудването ще включва противовъздушни системи IRIS-T, ракетни установки, прецизни боеприпаси и оборудване за борба с дронове. Канцлерът Олаф Шолц и неговото правителство, което реши да инвестира 100 млрд. евро в модернизирането на германската армия, бяха подложени на остри критики през последните месеци, не на последно място от самите украински власти, заради очевидното си въздържане да доставя оръжия на Киев.

Норвегия и Великобритания съобщиха, че ще доставят на Украйна дронове Black Hornet на стойност над 9 млн. долара. Такива дронове помагат за разузнаване и откриване на цели, и са особено подходящи за операции в градска среда.