Европа

Финландия ще бъде домакин на преговори с Швеция и Турция

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Финландия ще бъде домакин на среща с Швеция и Турция по-късно този месец, заяви финландският външен министър, след като Анкара се противопостави на кандидатурите на скандинавските страни за членство в НАТО. Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу потвърди, че с колегите му ще се срещнат на 26 август.

Първото заседание на постоянния съвместен механизъм между Турция, Финландия и Швеция ще се състои на 26 август.

Домакин на срещата ще бъде Финландия, се посочва в изявление на турското президентство.

Турската делегация на разговорите ще бъде водена от президентския говорител и министъра на външните работи. В състава ѝ ще влизат още представители на министерствата на правосъдието, външните работи, вътрешните работи, националната отбрана и националната разузнавателна организация МИТ.

Министрите на външните работи на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум в рамките на срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни, с който бяха премахнати пречките пред присъединяването на двете страни към алианса. Документът предвижда сътрудничество с Анкара в борбата срещу тероризма, по-специално с Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейните разклонения, както и с Фетхуллахистката терористична организация, която според турските власти стои зад опита за преврат през 2016 г.

 

Когато нашите съюзници ни казват, че разбират загрижеността на Турция, ние не искаме това да става само на думи. Очакваме от тях да подкрепят легитимната борба на Турция срещу тероризма, която се основава на международното право.

Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция

Миналата седмица Швеция обяви първата екстрадиция на турски гражданин след споразумението, но в четвъртък министърът на правосъдието на Турция заяви, че екстрадицията далеч не отговаря на ангажиментите на Стокхолм по споразумението.

Финландия и Швеция се отказаха от дългогодишната си политика на военен неутралитет по-рано тази година, когато обявиха плановете си да се присъединят към НАТО след нахлуването на Русия в Украйна през февруари.

Техните кандидатури вече са ратифицирани от Съединените щати и повече от половината от 30-те членове на НАТО. Всяка кандидатура трябва да получи единодушното съгласие на държавите членки.

Единствено Турция се противопостави на кандидатурите им, като поиска отстъпки от Хелзинки и Стокхолм.