Euronews Сега

Окончателно: Арестът на Борисов е незаконен

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Окончателно арестът на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов е незаконен. Това  реши на втора инстанция Софийският административен съд. СДВР пък ще трябва да плати разноските по делото в размер на 480 лв.

 

Потвърждава се и първата присъда, според която на 17 март експремиерът е бил задържан незаконно. Тогава МВР влезе в дома на Борисов в Банкя, както и в къщите на пиарката му Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов. След неколкочасови обиски тримата бяха задържани и отведени в ареста на Националната полиция за денонощие. Прокуратурата не откри данни, въз основа на които би могла да повдигне обвинения. От МВР обясниха, че разследването е по сигнал на Гражданското сдружение „БОЕЦ“, свързан със снимките с пачки евро и златни кюлчета, както и с твърдения на Васил Божков, че е бил изнудван да плаща подкупи на Борисов.

 

Според магистратите в заповедта за арест на бившия премиер нямало фактическата обстановка, а само „лаконично е посочен“ номерът на досъдебното производство и буквално е възпроизведен текстът за изнудване от Наказателния кодекс.

 

Разпореденото задържане на Бойко Борисов "не покрива стандарта за непроизволност и законност", решиха магистратите. Освен това полицаите са нарушили Европейската конвенция за правата на човека, която изисква задържания незабавно да бъде уведомен за причините за ареста.

 

Борисов вече спечели едно дело срещу МВР за незаконното си задържане, но от столичната дирекция са обжалвали първата присъда. На първа инстанция за незаконни бяха обявени и арестите на Горанов и Арнаудова.