Икономика

Добри Митрев, БСК: Бизнесът иска ниски цени и предвидимост на доставките на газ

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Бизнесът иска ниски цени и предвидимост на доставките на синьо гориво - без значение от къде идва то. Коментарът е на председателя на Българската стопанска камара Добри Митрев в студиото на Euronews Bulgaria

Той не приема политизирането на кризата с газа, както и твърденията, че представителите на бизнеса обслужват интересите на Москва. 

Митрев съобщи, че бизнесът вече има откази от поръчки заради по-високите цени на газа, а ако цените тръгнат отново нагоре, това ще означава затваряне на производства, загуби и съкращения. 

 

Ето какво още каза той:

Бизнесът не се е успокоил след решението на служебния кабинет за преговори с „Газпром“. За нас е важно не просто да има преговори, а „Булгаргаз“ да постигне възможно най-добрата цена, както и да осигури необходимите количества, които да бъдат гарантирани за получаване в България. Преговорите с всички възможни доставчици трябва да вървят непрекъснато.

Трябва да имаме всички опции. Трябва да имаме диверсификация – различни маршрути и различни доставчици. И да изберем тези опции, които ще ни дадат цена на микса.

Днес сутринта прочетох един анекдот, който е много тъжен:

 

Две години ни караха през 15 минути да си мием ръцете, за да спасим света, сега ни казват да не се къпем, отново да го спасим.

Някъде много сбъркахме – нашата съвременна цивилизация. И докато политиците не разберат, че за да функционираме като общество, не погледнат на икономиката, всичко останало вреди на интересите ни – не само на националните, но и на европейските, на цивилизацията като цяло.

Цялото интервю вижте във видеото.