Икономика

Няма осигурен газ за октомври (обновена)

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Нещата около интерконектора България – Гърция са овладени. Трябва да осигурим газ на поносими цени. За октомври нямаме осигурени количества газ, за септември има.

Това заяви служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев на брифинг в Министерски съвет след заседанието на Кризисния щаб по енергетика, предаде БГНЕС.

По думите му, в момента не са възможни компенсации, защото няма действащ парламент.

От своя страна енергийният министър Росен Христов припомни и съобщеното от него в края на миналата седмица, че един танкер с газ ще бъде разтоварен в Турция, с което се покриват 1/3 от нуждите за октомври. Ноември и декември месец не са обезпечени.

Количества газ бяха осигурени частично за септември. Трябваше да работим за намиране на количествата без да се фокусираме върху цената. "Булгаргаз" не беше способно да се разплаща за доставките на газ, дори ако намерим такива.

 

Интерконекторът беше оставен без надзор

Никакъв контрол не е осъществяван, пълен хаос с ръководство, което не съдействаше за решаване на проблема. Компенсации за газ и ток са предвидени в бюджета, но без да бъдат осигурени средства. Първите две-три седмици работихме, за да разрешим тези проблеми. Количествата газ са осигурени за септември. От тук нататък спираме да гоним топката и започваме да оптимизираме. Газ на каквато и да е цена има, но тя е такава, че предприятията биха затворили. Фокусът е системни доставки на оптимална цена. Интерконекторът с Гърция на практика сме го взели на ръчна. Поели сме ангажимент, включително и пред президента, че ще заработи от 1 октомври, заяви още енергийният министър Росен Христов.

Христов подчерта, че слотовете за разтоварване се продават скъпо и правят танкерният газ неизгоден. Той съобщи, че правителството започва преговори с Азербайджан за договаряне на допълнителни количества газ.

Надявам се в следващите две седмици да постигнем успех в това направление. Турски компании имат интерес за доставка на тръбен газ до България. Ще започнат преговори и с тези компании, каза още служебният енергиен министър.

Министърът съобщи още, че започва кардинална реструктуризация на „Топлофикация София“, определяйки работата ѝ към момента като изцяло неефективна.

На практика вече е неизбежно да не преговаряме с "Газпром експорт" за възобновяване на договорите за доставка

Това заяви още служебният енергиен министър Росен Христов на брифинга в Министерски съвет.

Бъдещи такива преговори, Христов определи като тежки и трудни. По думите му в министерството са подготвили различни варианти за разговори, но очакват ответен отговор от "Газпром".

„Преговорите с „Газпром експорт“ ще бъдат много тежки, много трудни заради всичко направено до момента. Много трудно е да накараш някой да ти даде евтин газ, когато цената на борсата е в пъти по-висока. Не си мислете, че това, което трябва да направим е да вдигнем един телефон и да кажем на „Газпром“: хора започваме да плащаме по формулата, която сте ни изпратили. И всичко ще е наред. Нищо подобно“, каза той и добави, че преговорите, които предстои да водим трябва да бъдат „много интензивни, с голяма политическа поддържка с въвличане на всички контакти, които имаме“.

Христов посочи, че по този начин вече сме преговаряли с Турция, където големи компании проявяват интерес да ни доставят тръбопроводен газ. „Благодарение на турските колеги и на колегите от САЩ, както и на президентството и МС успях да си уредя среща с турския заместник-министър на енергетиката и изпълнителния директор на „Боташ“ и успяхме да организираме този един-единствен слот. Вие не можете да си представите каква кореспонденция беше, за да може да го организираме това нещо. Ако искаме системен газ на ниски цени, трябва много да се постараем и да компенсираме това изоставане и грешни действия на предишното ръководство на „Булгаргаз“ и бившето правителство. Това е ситуацията, вярвам в успеха“, заяви министър Христов.

Той подчерта, че от днес за утре нещата не могат да се оправят. „Бизнесът и синдикатите бяха категорични газ на каквато и да е цена не ни трябва. Трябва ни микс, който да задоволи определени икономически параметри“, каза още министър Христов.

„Никога не съм казвал, че „Газпром“ не е в листата на компаниите, с които искаме да преговаряме. Напротив, винаги съм твърдял, че те са една от опциите и нещата с тях ще бъдат подновени при необходимост, каквато очевидно след като миналата седмица успяхме да доставим само един танкер и след като днес бизнесът беше категоричен, че ценовите нива са неприемливи, т.е. „Газпром“ моментално става абсолютно валидна опция, с която започваме да преговаряме. Никога не съм ги изхвърлял от списъка и по всички възможни варианти сме подготвили стратегия, така че, когато се наложи да започнем моментално преговори. Ние сме подготвени, но трябва да има и някакъв ответен отговор“, заяви енергийният министър.