Euronews Primetime

Договорихме слот за разтоварване на един танкер с американски газ (обновена)

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Днес страната ни е успяла да договори слот за разтоварване на един танкер с втечнен газ.

Това съобщи на извънреден брифинг служебният министър на енергетиката Росен Христов. 

Днес в 18:00 часа изтече срокът, в който България трябваше да отговори дали иска 7-те танкера втечнен природен газ, които бяха договорени от кабинета "Петков". Служебното правителство поиска отсрочка, за да може да намери свободни позиции за разтоварване на горивото, но в четвъртък от американската компания отказаха.

"Успяхме да договорим слот за разтоварванет на един танкер с втечнен газ в Турция. Приехме офертата на "Шиниър" за един танкер през октомври", каза Христов.

Страната ни не е намерила слотове за ноември и декември, които да бъдат на цена, която да прави доставката икономически изгодна, допълни министърът.

"Преговорите за намиране на слотове бяха изключително тежки", уточни Христов, заявявайки, че предлагане има, но цените за слотове са много високи.

"От тук нататък ще насочим усилията си за подписване на средносрочни договори, за да осигурим тръбна газ на конкурентни цени. В момента количествата не ни притесняват, притеснява ни цената и системното ѝ повишаване. В момента получаваме газ на цени над 300 лева за мегават час, което е гранично за повечето компании в индустрията и на тази цена ще предизвикаме инфлация, която ще е трудно да се поеме от някои компании", каза още Христов, уточнявайки, че цената е по-близка до горна граница от 400 лв. на мегават час.

Месец октомври не е обезпечен, заяви Христов и посочи, че един танкер покрива консумацията за около 10 дни през октомври. Танкерът, който ще бъде разтоварен в Турция ще задоволи, горе-долу, 1/3 от нуждите, азерският газ ще обезпечи още 1/3. Остава да договорим още 1/3 от доставките, както и доставките за ноември и декември, посочи Христов.

Той допълни, че другата седмица се очаква да започнат преговори с Азербайджан за увеличаване на количествата и договорка по цените.