Политика

Днес очакват проекта за етапите на интерконектора с Гърция

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Ivan Shishkov Иван Шишков. Снимка: БГНЕС

Основен приоритет е завършването на Междусистемната газова връзка Гърция-България. Очакваме проекта за разделянето на оставащото за довършване на етапи. Възможно е заповедта за това да бъде издадена още днес.

Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков при представяне на екипа и приоритетите за мандата му. При мобилизация на строителя е възможно интерконекторът да бъде завършен до 10 септември 2022 г., каза той.

Регионалният министър информира, че след анализ ще се направи план за работата по големите инфраструктурни обекти и анализ на необходимите средства. При необходимост ще се направи и промяна в бюджета. В кратко време трябва уточним нещата и да засилим темпото на строителството, категоричен бе той. Това се отнася за ремонта на тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“, възобновяване на спряното строителство на магистрала „Хемус“, скоростния път Видин – Ботевград и пускането за движение на магистрала „Струма“ в участъка при тунел „Железница“. Ще опитаме да пуснем тунела до месец – месец и половина. Ще направим всичко възможно да оптимизираме нанесените щети със загубата на времето, каза арх. Шишков.

 

Бяхме оставили текст за обявяване на търпими незаконните строежи от управлението на ГЕРБ, така че да може да продължи работата по участъци 4 и 5 на автомагистрала „Хемус“

Това ще важи и за казуса с основните ремонти, каза министърът. Предстои последен преглед на подготвения текст, след което ще бъде публикуван за обществени консултации. Целта е при сформиране на следващо Народно събрание проектът да бъде разгледан.

Проходимостта на нашите пътища е много малка. Затова трябва концепция колко магистрали да бъдат проектирани. Въпреки краткия мандат на служебния кабинет, трябва да работим усилено по планирането им. Магистралите не следва да са обект на политически емблеми, подчерта Иван Шишков.

В „Български ВиК холдинг“ ЕАД са налични около 900 млн. лв. Притеснява ни, че там стоят пари от заделените от държавата 1 млрд. лв. за развитие на ВиК инфраструктурата и така се обезценяват, посочи регионалният министър. Той посочи, че трябва стратегия за изграждане на фотоволтаични централи, чрез които да се ограничи ръста на цената на електроенергията. Той води до поскъпване на цената на водата. Въпросът за изграждането им ще трябва да бъде решен от следващия редовен кабинет.

Сред приоритетите е също и промяната в Закона за управление на етажната собственост, която е важна за изпълнението на проектите за енергийна ефективност по Плана за възстановяване и устойчивост, каза още министър Шишков.