Политика

Настимир Ананиев: Седемте танкера с втечнен газ бяха с 30 долара по-евтини от европейската цена

От Милица Бонева Милица Бонева Продуцент

Аз съм изненадан, че при осигурени 7 танкера се взе само един. Много ми е интересно да видя какъв е алтернативния план на правителството. Нека само да напомним, че тези 7 танкера бяха с 30 долара по-ниска цена от европейската. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Настимир Ананиев от партия „Волт“, която се явява на изборите в коалиция с „Продължаваме промяната“.

 

Ето какво още каза той.

 

За цената на газа:

Едно от първите ни действия в 48-ото Народно събрание ще бъде да предложим мащабна програма за подкрепа на гражданите и бизнеса относно цените на газа.

Между май 2021 и май 2022 година България плащаше тройно по-висока цена на газа, защото ГЕРБ обвързва цените на „Газпром“ с амстердамската борса. Когато влезеш в нюансите, разбираш, че управлението на ГЕРБ е довело много от проблемите, които имаме. Газовата връзка с Гърция се бави с години, а „Турски поток“ на Путин е построен с нашите милиарди за по-малко от две години.

Когато има конкуренция, цената пада надолу. Ако има само един доставчик и нямаш никакъв друг избор, ти плащаш висока цена.За предстоящите парламентарни избори:

Последната социология показва малка преднина на ГЕРБ, но не отчита гласовете от чужбина. На миналите избори ние взехме страшно много гласове оттам. И аз съм сигурен, че ние в момента сме първа политическа сила, надявам се това да бъде потвърдено на 2 октомври.

Важното тук е масово хората да излязат да гласуват. Усещам една кампания – и по медиите, и в социалните мрежи, която цели да откаже хората да гласуват. За да може „твърдите ядра“ на „старите партии“ като ГЕРБ и ДПС да надделеят и пак да са основни играчи на терена.

Битката е за България. Тези избори са много важни, тъй като за пръв път се показа, че има политическа формация като „Продължаваме промяната“, която отказа да се договори с ГЕРБ и ДПС и те активираха „троянския кон“ в коалицията – „Има такъв народ“.За отношенията с „Демократична България“:

Смятаме, че отделно ще можем да вземем повече гласове. И това е нашия фокус. В следващия парламент да има мнозинство на промяната, което да довърши това, което започнахме. За тези 6-7 месеца, в които управлявахме, се видя какво искаме да направим. Направихме някои от нещата, но за другите ни трябва повече време. Първият рунд свърши, предстои втори.За размиването на „лявото“ и „дясното“ в политиката:

В цяла Европа има коалиции, които управляват. Повечето хора не се интересуват кой ги управлява – те искат който управлява, да управлява добре. А за да управляваш добре, когато се налага, трябва да използваш леви политики, когато се налага, трябва да използваш десни политики.За отношенията с президента:

Президентът Радев в момента има важна задача и тя е да организира честни избори на 2 октомври. Това е задачата на президента и на служебното правителство.

На последните президентски избори битката беше дали да изберем старото (ГЕРБ) или да изберем нещо ново и различно. Затова ние подкрепихме президента Радев.

Правилният избор е този, в който България не остава зависима от „гангстерската държава“. Ние това имахме 12 години.Цялото интервю вижте във видеото.